Chigiriki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chigiriki
Chigiriki.gif
Alkuperämaa Japani

Chigiriki on lähitaistelu- ja huitoma-ase, jota käyttivät muun muassa ninjat ja samurait. Se tehdään joko kiinteästä tai ontosta puusta, joskus myös bambusta tai metallista. Chigiriki koostuu noin 60 senttimetriä pitkästä putkesta, jonka päässä on ketjun varassa roikkuva piikkipallo. Ketjun voi kiinnittää keppiin, jolloin asetta voi käyttää nuijana tai kävelykeppinä käyttäen kuljettaa sitä ilman että ketju tarttuu kiinni johonkin.[1]

Asetta voidaan käyttää lyömäaseena, vastustajaan tarttumiseen käytettävänä aseena, tai vastustajan aseen lamauttamiseen.

Aseen varsi voi olla yhtä pitkä tai pidempi kuin sen pitäjän kyynärvarsi, kuten myös ketjun pituus voi olla hyvinkin pitkä. Aseen rautapaino voi olla joko pyöreä tai monikulmainen, ja siinä voi olla piikkejä. Aseen alkuperää ei tarkasti tunneta. Chigiriki-jutsu on koulutusmenetelmä, jossa käytetään palloa ja ketjua kiinnitettynä keppiin. Chigirikiä käytetään Kiraku ryu ja Araki ryu kouluissa[1](s. 131-134).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ellis Amdur: ”Luku 6”, Old School, Essays on Japanese Martial Traditions, s. 128-147. USA: Edgework, 2002. (englanniksi)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.