Chico Xavier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Francisco ”Chico” de Paula Cândido Xavier (2. huhtikuuta 191030. kesäkuuta 2002) oli brasilialainen meedio. Hän tuli tunnetuksi muun muassa automaattikirjoituksesta. Hän esimerkiksi kirjoitti lukuisia runoja, jotka hänen sanotaan ottaneen vastaan kuolleilta brasilialaisilta runoilijoilta. Hän myös ennakoi kuolevansa juhlapäivänä. Lopulta hän menehtyikin sydänvaivoihin samana päivänä, kun Brasilian jalkapallomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden.

Minasgeraisilainen Xavier näki lapsena näkyjä ja kuuli ääniä. Hänen ajateltiin olevan paholaisen riivaama, ja papin apua kokeiltiinkin. Yliluonnolliset kokemukset kuitenkin jatkuivat. Xavier alkoi tutkia Allan Kardec’n opetuksia ja päätti omistaa elämänsä työlle meediona. Hän kirjoitti lukuisia teoksia. Enemmistö niistä käsittelee hengellisiä aiheita, mutta Xavier julkaisi myös muita teoksia, jotka hän väitetysti sai henkimaailmasta. Kirjoja on myyty arvioidut 50 miljoonaa kappaletta[1].

Xavier oli vuosina 1981 ja 1982 ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Yli 10 miljoonaa brasilialaista oli allekirjoittanut vetoomuksen Xavierin ehdokkuuden harkitsemisen puolesta.

Xavier nousi keskeiseksi hahmoksi maansa laajoissa spiritistisissä piireissä. Hänen henkioppaansa nimi oli Emmanuel. Arvostelijat pitivät häntä epileptikkona, mutta hänen lääkärinsä kiisti väitteen. Vuonna 1979 Xavier väitetysti sai yliluonnollisin keinoin todistuksen murhan uhrilta. Todistus hyväksyttiin oikeudessa, ja sen pohjalta alun perin murhaajana pidetty henkilö vapautettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martha Mendonça: Chico Xavier e a alma do Brasil Época Magazine. 26.2.2010. Arkistoitu 3.11.2012. Viitattu 31.8.2022. (portugaliksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]