Allan Kardec

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee spiritismin systematisoijaa. Muita lähes samannimisiä henkilöitä: Alan Kardec, Allan Kardeck ja Alan Kardek.
Allan Kardecin hauta Père-Lachaisessa, Pariisissa.

Allan Kardec, oikealta nimeltään Hippolyte Léon Denizard Rivail, (3. lokakuuta 180431. maaliskuuta 1869) oli ranskalainen opettaja, joka nykyään muistetaan spiritismin systematisoijana.

Rivail syntyi Lyonissa Ranskassa 1804. Hän oli Johann Heinrich Pestalozzin oppilas ja työtoveri, ja opetti Pariisissa matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, astronomiaa, fysiologiaa, vertailevaa anatomiaa ja ranskan kieltä. Hän myös järjesti ilmaisia kursseja vähäosaisille.

Vanhempana, täytettyään jo viisikymmentä, Rivail kiinnostui spiritismistä ja alkoi tehdä aiheesta omaa tutkimusta. Hän ryhtyi työskentelemään meedioiden kanssa ja laati listan kysymyksiä, jotka heidän piti esittää hengille. Vuonna 1857 Rivail julkaisi (nimellä Allan Kardec) ensimmäisen spiritismiä käsittelevän kirjansa Le Livre des Esprits, joka käsitti 1 019 kysymystä koskien henkien olemusta sekä henkimaailmaa ja sen suhdetta fyysiseen maailmaan. Tätä seurasi vielä joukko muita spiritismiä käsitteleviä kirjoja, joita Kardec julkaisi kuolemaansa saakka.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]