Chesapeakelahdennoutaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chesapeakelahdennoutaja

Chesapeakebayretriever01-l.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity noin 200[1]
Rodun syntyaika 1900-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästyskoira, harrastuskoira
Elinikä 12–14 vuotta
Muita nimityksiä chessie, bay-koira, sesse
FCI-luokitus ryhmä 8
Ulkonäkö
Paino 25–36 kg
Säkäkorkeus 53–66 cm
Väritys ruskea

Chesapeakelahdennoutaja on yhdysvaltalainen koirarotu, joka on kasvatettu innokkaaksi ja peräänantamattomaksi noutajaksi ankarissa sääoloissa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chesapeakelahdennoutajan tuntomerkkeihin kuuluvat silmät, jotka ovat hyvin kirkkaat, kellertävät tai meripihkan väriset, perä joka on samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin olkapäät sekä turkki, joka kiemurtelee olkapäillä, niskassa, selässä ja lanteilla. Vesitiivis turkki tuntuu selvästi rasvaiselta.

Rodussa esiintyy yleisesti kahta perusväriä: ruskea, joka voi olla sävyltään vaaleanruskea tai tumman suklaanruskea, sekä seetri, joka vaihtelee punertavan keltaisesta pähkinän sävyihin. Rotumääritelmän mukaan myös valkoista väriä saattaa esiintyä, mutta sitä saa olla korkeintaan rinnuksissa, mahassa, varpaissa tai jalkojen pohjassa.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cheasapeakelahdennoutajaa arvostetaan sen iloisen luonteenlaadun, älykkyyden (rotua pidetään älykkäimpänä kaikista noutajista), hiljaisen hyvän järjen sekä suojelevan luonteen takia. Joistakin koirista tulee äänekkäitä ollessaan iloisia, mikä voidaan käsittää väärin luulemalla sen murisevan vihaisena. Samalla jotkut koirat saattavat "hymyillä" ollessaan iloisia paljastamalla etuhampaansa omituiseen virnistykseen; sekin on iloisuuden merkki.

Rotu on luonteeltaan hallitseva, mutta cheasapeakelahdennoutaja ei tavallisesti aloita tappelua, ja se puolustaa asemaansa johtavana koirana. Siksi kokemattoman koiranhankkijan ei kannata ottaa kuin yksi cheasapeakelahdennoutaja. Rodulla on taipumus tunnustaa vain yksi henkilö tai perhe isännäkseen. Muut ihmiset ovat koiran mielestä joko tasavertaisia tai alempiarvoisia. Jotta koirasta ei tule lauman johtajaa perheessä, koiran kouluttajan pitäisi säännöllisesti lujittaa valtaansa koiraan antamalla sille käskyjä kaikenlaisissa tilanteissa.

Rotu sietää hyvin kipua, joten on vaikea päätellä milloin koira on loukkaantunut. Piirre saa chessien sietämään pienten lasten kovaa käsittelyä; kyllästyttyään se vain lähtee pois paikalta tai yrittää muulla tavoin saada lapsen muuttamaan käytöstään eikä yritä purra.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chesapeakelahdennoutaja

Chesapeakelahdennoutaja täytyy ehdottomasti kouluttaa. Kouluttajan täytyy suhtautua kärsivällisemmin cheasapeakelahdennoutajaan kuin muihin rotuihin, koska rotu ei ole yleensä halukas muuttamaan käyttäytymistään. Koira on hyvin älykäs ja oppii nopeammin kuin useimmat muut rodut. Kun chesapeakelahdennoutaja on oppinut sen, mitä sille opetetaan, se toimii juuri siten. Koira ei ole halukas rikkomaan sääntöjä, ja yrittää pakottaa alempiarvoiset koirat samoihin tapoihin. Jos koiraa pyytää koulutettaessa toimimaan tapojaan vastaan, se kieltäytyy tottelemasta. Siksi rodulla on itsepäisen koiran maine. Se ei kuitenkaan ole ansaittu.

Chessien suurin ilo on isäntänsä miellyttäminen. Koiran palkitseminen hyvästä käytöksestä onnistuu yleensä, samoin se reagoi helposti myös isäntänsä nuhteluun, kun sitä rangaistaan huonosta käytöksestä. Chesapeakelahdennoutajasta sanotaan: "Labradorinnoutajaa voi käskeä, kultaistanoutajaa voi pyytää, chessien kanssa pitää neuvotella."

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chesapeakelahdennoutajan jalostaminen aloitettiin Chesapeakenlahden alueella Yhdysvalloissa pienriistan talteen saamiseksi hankalassa säässä ja kylmässä vedessä. Rotua on aikoinaan käytetty metsästyksen lisäksi metsästyssaaliin suojelemiseen varkailta. Tästä syystä rotu on hyvin halukas suojelemaan isäntäänsä ja hänen omaisuuttaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Chesapeakelahdennoutaja.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, 7.3.2008)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]