Chesapeakelahdennoutaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chesapeakelahdennoutaja
Chesapeakebayretriever01-l.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity 304[1]
Rodun syntyaika 1900-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästyskoira, harrastuskoira
Elinikä 12–14 vuotta
Muita nimityksiä chessie, bay-koira, sesse, Chesapeake Bay Retriever, retriever de la baie de Chesapeake
FCI-luokitus ryhmä 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
alaryhmä 1 Noutajat
#263
Ulkonäkö
Paino 25–36 kg
Säkäkorkeus 53–66 cm
Väritys ruskea

Chesapeakelahdennoutaja (/ˈtʃɛsəpiːkinlahden-/) (Chesapeake Bay Retriever) eli puhekielessä chessie (/ˈtʃɛsi/) tai (/ˈtʃesːie/) on yhdysvaltalainen koirarotu, joka on jalostettu innokkaaksi ja peräänantamattomaksi noutajaksi toimimaan ankarissa sääoloissa. Se on ollut Marylandin virallinen osavaltiokoira vuodesta 1964 lähtien, minkä lisäksi se on University of Marylandin maskotti.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chesapeakelahdennoutajan tuntomerkkeihin kuuluvat silmät, jotka ovat hyvin kirkkaat, kellertävät tai meripihkan väriset, perä, joka on samalla tasolla tai hieman korkeammalla kuin säkä, sekä turkki, joka aaltoilee olkapäillä, niskassa, selässä ja lanteilla. Vesitiivis turkki tuntuu selvästi rasvaiselta.

Rodussa esiintyy yleisesti kahta perusväriä: ruskea, joka voi olla sävyltään vaaleanruskea tai tumman suklaanruskea, sekä seetri, joka vaihtelee punertavan keltaisesta pähkinän sävyihin. Rotumääritelmän mukaan myös valkoista väriä saattaa esiintyä, mutta sitä saa olla korkeintaan rinnuksissa, mahassa, varpaissa tai jalkojen pohjassa.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cheasapeakelahdennoutajaa arvostetaan sen iloisen luonteenlaadun, älykkyyden (rotua pidetään kaikista noutajista älykkäimpänä), järkevyyden, sekä suojelevan luonteen takia. Joistakin koirista tulee iloisina äänekkäitä, mikä voidaan käsittää väärin luulemalla sen murisevan vihaisena. Samalla jotkin yksilöt saattavat "hymyillä" ollessaan iloisia paljastamalla etuhampaansa omituiseen virnistykseen – sekin on iloisuuden merkki.

Tappelua cheasapeakelahdennoutaja ei tavallisesti aloita, mutta rotu on luonteeltaan hallitseva, ja puolustaa asemaansa johtavana koirana. Siksi kokemattoman omistajan ei kannata ottaa itselleen kuin yksi cheasapeakelahdennoutaja kerrallaan. Rodulla on taipumus tunnustaa vain yksi henkilö tai perhe omistajakseen; muut ihmiset ovat koiran mielestä joko tasavertaisia tai alempiarvoisia. Jotta koirasta ei tule lauman johtajaa perheessä, koiran kouluttajan pitäisi säännöllisesti lujittaa valtaansa koiraan antamalla sille käskyjä kaikenlaisissa tilanteissa.

Rotu sietää hyvin kipua, minkä takia on vaikea päätellä, onko koira loukkaantunut. Piirre saa chessien sietämään pienten lasten kovaa käsittelyä; kyllästyttyään se vain lähtee pois paikalta tai yrittää muulla tavoin saada lapsen muuttamaan käytöstään eikä yritä purra.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chesapeakelahdennoutaja

Chesapeakelahdennoutaja tarvitsee ehdottomasti koulutuksen. Kouluttajan täytyy suhtautua kärsivällisemmin cheasapeakelahdennoutajaan kuin muihin rotuihin, koska rotu ei ole yleensä halukas muuttamaan käyttäytymistään. Koira on hyvin älykäs ja oppii nopeammin kuin useimmat muut rodut. Kun chesapeakelahdennoutaja on oppinut, mitä sille opetetaan, se toimii juuri sen mukaisesti. Koira ei ole halukas rikkomaan sääntöjä, ja yrittää pakottaa alempiarvoiset koirat samoihin tapoihin. Jos koiraa pyytää koulutettaessa toimimaan tapojaan vastaan, se kieltäytyy tottelemasta. Siksi rodulla on itsepäisen koiran maine, joka ei kuitenkaan ole perusteltu.

Chessien suurin ilo on omistajansa miellyttäminen. Koiran palkitseminen hyvästä käytöksestä onnistuu yleensä; samoin se reagoi helposti myös nuhteluun, kun sitä rangaistaan huonosta käytöksestä. Chesapeakelahdennoutajasta on sanonta: "Labradorinnoutajaa voi käskeä, kultaistanoutajaa voi pyytää, chessien kanssa pitää neuvotella."

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chesapeakelahdennoutajan jalostaminen aloitettiin 1800-luvulla Chesapeakenlahden alueella Yhdysvalloissa pienriistan talteen saamiseksi hankalassa säässä ja kylmässä vedessä. Rotua on aikoinaan käytetty metsästyksen lisäksi myös metsästyssaaliin suojelemiseen varkailta. Tästä syystä rotu on hyvin halukas suojelemaan omistajaansa ja tämän omaisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Chesapeakelahdennoutaja.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 24.7.2019)
  2. Chesapeake Bay Retriever, Maryland State Dog. State Symbols USA. Haettu 28.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]