Noutaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Noutajan tehtävä on hakea metsästäjän ampuma saalis.

Noutajat ovat koiraroturyhmä, joka on erikoistunut pienriistan talteenottoon sekä maalla että vedessä. Noutajarotuja on kuusi: kultainennoutaja, labradorinnoutaja, sileäkarvainennoutaja, novascotiannoutaja, chesapeakelahdennoutaja ja kiharakarvainennoutaja. Lisäksi monia muita koirarotuja on käytetty samanlaisiin tehtäviin.

Kaikki noutajat novascotiannoutajaa lukuun ottamatta työskentelevät vain laukauksen jälkeen. Novascotiannoutaja myös houkuttelee lintuja lähemmäs ampujaa ja noutaa lopuksi riistan.

Noutajia käytetään nykyään enemmän seura- kuin metsästyskoirina: suosituimpia seurakoiria ovat kultainennoutaja ja labradorinnoutaja, joista on lisäksi tullut suosittuja opaskoirarotuja. Edellä mainitut rodut ovat myös suuren suosion takia jakautuneet kahteen linjaan, näyttelylinjaisiin ja metsästyslinjaisiin. Novascotiannoutaja ja sileäkarvainennoutaja ovat viime vuosien aikana myös yleistyneet, mutta ne ovat yleensä pääasiassa metsästys- ja harrastuskoiria. Chesapeakelahdennoutaja ja kiharakarvainennoutaja ovat suhteellisen harvinaisia, mihin saattaa osasyynä vaikuttaa niiden kovuus ja itsepäisyys.

Rotua valitessa kannattaa ottaa huomioon koiralta vaadittava luonne ja muut ominaisuudet. Varsinkin kultaistanoutajaa tai labradorinnoutajaa hankkiessa kannattaa miettiä, haluaako koiransa metsästyskäyttöön vai näyttely- ja seurakoiraksi. Tämän perusteella kannattaa valita, kummasta linjasta aikoo koiransa ottaa. Joka tapauksessa jokainen noutaja tarvitsee päivittäin joko henkistä tai fyysistä aktivointia.

Jos noutajan haluaa kouluttaa noutamaan, opettaminen kannattaa aloittaa jo pentuna. Pienen pennun kanssa koulutuksen pitää olla hauskaa ja koulutustuokioiden lyhyitä. Aina kun pentu edes yrittää tehdä parhaansa, sitä pitää kehua, jotta se saa itseluottamusta ja jaksaa yrittää jatkossakin.

Noutajien rodunomaisia koemuotoja ovat taipumuskokeet (NOU) ja noutajien metsästyskokeet (NOME). Noutajat ovat hyvin monipuolisia koiria, joten niille sopivat hyvin myös muut lajit, kuten TOKO, agility, MEJÄ, VEPE, PK ja niin edelleen.