Noutaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noutajan tehtävä on hakea metsästäjän ampuma saalis.

Noutajat ovat koirarotuja, jotka ovat erikoistuneet pienriistan talteenottoon sekä maalla että vedessä. Niillä on synnynnäinen vietti ottaa kiinni ja kuljettaa esineitä, ja koulutuksen avulla tämä vietti voidaan ohjata tarkoituksenmukaiseen toimintaan metsästäjän apuna. FCI tunnustamat kuusi noutajarotua ovat kultainennoutaja, labradorinnoutaja, sileäkarvainennoutaja, novascotiannoutaja, chesapeakelahdennoutaja ja kiharakarvainennoutaja.

Noutaja työskentelee vasta laukauksen jälkeen. Sen tehtävä on etsiä ja tuoda ammuttu saalis ohjaajalleen sitä vaurioittamatta. Muut lintukoirat avustavat metsästäjää noutamisen lisäksi eri tavoin esimerkiksi ilmaisemalla saaliin tai ajamalla sen esiin. Poikkeuksen tekee novascotiannoutaja, joka noutamisen lisäksi houkuttelee liikehdinnällään vesilintuja lähemmäs itseään ja kiinnittää niiden huomion tarjoten ohjaajalle laukaustilaisuuden, mutta joka silti luetaan noutajaksi.

Noutajia käytetään nykyään enemmän seura- kuin metsästyskoirina, ja maailmanlaajuisesti suosituimmat seurakoirat ovat kultainennoutaja ja labradorinnoutaja. Niistä on lisäksi tullut suosittuja opaskoirarotuja. Suuren suosionsa vuoksi kultaisennoutajan ja labradorinnoutajan populaatiot ovat jakautuneet alatyypeiksi: raskaampiin, kauneus- ja seurakoiraominaisuuksien perusteella jalostettaviin näyttelylinjaisiin, ja solakampiin työskentelyominaisuuksien perusteella jalostettaviin metsästyslinjaisiin. Maasta ja rodusta riippuen tyyppien eriytymistä pyritään estämään vaatimalla koiralta hyväksytty metsästyskoesuoritus ennen kuin sille myönnetään näyttelyvalion arvo. Novascotiannoutaja ja sileäkarvainennoutaja ovat viime vuosien aikana myös yleistyneet, mutta ne ovat yleensä metsästys- ja harrastuskoiria. Chesapeakelahdennoutaja ja kiharakarvainennoutaja ovat suhteellisen harvinaisia, mihin saattaa osasyynä vaikuttaa niiden kovuus ja itsepäisyys.

Noutajarodun koira on tyypillisesti vakaahko, seurallinen, oppivainen, ihmisistä kiinnostunut ja urheilullinen, minkä ansiosta noutajat soveltuvat metsästyksen lisäksi monenlaisiin harrastuksiin. Noutajien rodunomaisia koemuotoja ovat taipumuskokeet (NOU) ja noutajien metsästyskokeet (NOME). Noutajat ovat hyvin monipuolisia koiria, joten niille sopivat hyvin myös muut lajit, kuten TOKO, agility, MEJÄ, VEPE, PK ja niin edelleen.