chdir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unix ja DOS -käyttöjärjestelmien chdir tai cd -komentoa (englannin kielen sanoista change directory) käytetään senhetkisen työskentelyhakemiston vaihtamiseen. Sitä kutsutaan komentorivillä tai komentosarjakielillä. cd on usein myös sisällytetty komentotulkkeihin, kuten UNIX:n Bourne shell, tcsh, bash (Bourne again shell) ja DOS:n command.com.

Kansio tai hakemisto on osion looginen osa, jossa pidetään tiedostoja. Hakemisto voi sisältää myös hakemiston. CD-komentoa voidaan käyttää siirtymisessä alihakemistoon, takaisin ylähakemistoon ja siirtymään takaisin juurihakemistoon (/ UNIX:ssa, \ DOS:ssa) tai liikkumaan mihin tahansa annettuun (ja käypään) hakemistonimeen.

Havainnon esimerkkinä UNIX:ssa:

  minä@Wiki:~$ ls
  raportit pelit järjestelmä teksti.txt
  minä@Wiki:~$ cd pelit
  minä@Wiki:pelit$ 

Käyttäjä on nyt "pelit" -hakemistossa.


Sama asia näyttäisi DOS:ssa tältä:

  C:\> dir
  raportit      <DIR>    09.10.2004  9:01
  pelit       <DIR>    08.10.2004 14:32
  järjestelmä    <DIR>    01.10.2004 10:05
  teksti    txt     1903 10.10.2004 12:43
  C:\> cd pelit
  C:\pelit\>

Huomaa että cd:lla on erilaisia vaikutuksia eri käyttöjärjestelmissä, jos muuttujia ei anneta. Esimerkiksi suorittaessa DOS:ssa, senhetkinen työskentelyhakemisto tulostetaan ruudulle. Jos vastaava tilanne toistetaan UNIX-järjestelmässä, käyttäjä palautetaan kotihakemistoonsa. Vaikutukset cd-komennon kutsumisessa komentosarjakielellä vaihtelevat myös. DOS:ssa kutsujan nykyistä hakemistoa voidaan suoraan muuttaa komennon käyttämisellä komentojonotiedostossa. UNIX:ssa kutsujan nykyistä hakemistoa ei muuteta komentosarjan cd-komennon kutsumisella.


chdir() on myös POSIX C-funktio, joka vaihtaa työskentelyhakemistoa.


CHDIR() on myös Visual Basic -funktio, joka vaihtaa työskentelyhakemistoa.