Chandra-avaruusteleskooppi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chandra avaruussukkulan lastiruumassa.

Chandra-avaruusteleskooppi on NASAn maapallon kiertoradalle 23. heinäkuuta 1999 laukaisema avaruusobservatorio, jossa on röntgenalueella toimiva teleskooppi. Chandra on saanut nimensä intialais-amerikkalaisen nobelistin ja tähtitieteilijän Subrahmanyan Chandrasekharin mukaan.

Koska Maan ilmakehä imee röntgensäteilyn estäen maanpäällisen havainnoinnin, on röntgenalueen teleskoopit vietävä avaruuteen.

Tekninen kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chandra-teleskooppi, jonka massa on 4,7 tonnia, kiertää elliptistä rataa 16 000–133 000 kilometrin korkeudella. Kiertoaika on 64 tuntia ja radan elliptisen muodon ansiosta havaintoaikaa on 55 tuntia kerrallaan.

Röntgenalueella tavanomaiset optiset teleskoopit eivät toimisi, koska läpitunkevat röntgensäteet menisivät normaalisti aineen läpi tai imeytyisivät siihen. Sen sijaan Chandrassa ja vastaavissa röntgenalueen observatorioissa käytetään niin sanottua Wolter-teleskooppia, jossa peileinä on sisäkkäisiä parabolisia ja hyperbolisia sylintereitä, joihin iskeytyvien säteiden kohtaamiskulma on hyvin pieni ja säteet hiveltävät pinnasta korkeintaan 0,16–2 asteen heijastuskulmalla.

Chandran ottamia kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]