NuSTAR

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan näkemys NuSTARista kiertoradalla. Laukaisun jälkeen kiertoradalla avautuva kymmenmetrinen masto erottaa teleskoopin optiikan (oik.) ja ilmaisimet (vas.) toisistaan.

Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) on NASAn röntgenteleskooppi. Teleskooppi laukaistiin 550 km korkealle kiertoradalleen 13. kesäkuuta 2012 kello 19.00 Suomen aikaa Pegasus XL-kantoraketilla Kwajaleinin atolleilta.[1] Tyynenmeren yllä lentävä Lockheed L-1011 "Stargazer" lentokone pudotti sen rungon alaosaan[2] kiinnitetyn Pegasuksen noin 40 000 jalan (n. 12 km) korkeudesta. Viisi sekuntia vapaasta pudotuksesta Pegasuksen kolmivaiheinen rakettimoottori käynnistyi kuljettaakseen NuSTARin kiertoradalle.[3][4] NuSTARin laukaisua lykättiin useasti.[5][6]

NuSTARin teleskooppi käyttää Wolter-optiikkaa. Sen energia-alue on 5 - 80 keV. NuSTAR mittaa taivaan röntgenlähteitä kahden vuoden ajan.[7] Satelliitti on NASAn Small Explorer -ohjelman yhdestoista missio (SMEX-11). Sen energia-alue on suurempi kuin NASAn Chandra-avaruusteleskoopin ja ESAn XMM-Newtonin. Se tekee kartoituksen mustista aukoista, joiden massa on miljardi kertaa suurempi kuin Auringon massa.

Projektia johtaa Fiona Harrison (California Institute of Technology eli Caltech) päätutkijana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta NuSTAR.