Chagasin tauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chagasin tautia sairastava panamalainen lapsi, jolla on Chagasin taudille tyypillinen silmän turpoaminen ns. romaña sign.
Alueet, joilla tautia esiintyy

Chagasin tauti eli amerikkalainen trypanosomiaasi on Trypanosoma cruzi -alkueläimen aiheuttama tappava trooppinen tauti, joka yleisimmin siirtyy ihmiseen ja muihin eläimiin Triatoma-suvun luteiden välityksellä, mutta se voi levitä myös esimerkiksi verensiirrossa, elinsiirrossa tai äidinmaidossa.[1]

Taudin oireet riippuvat sen vaiheesta. Ensimmäisessä, akuutissa vaiheessa oireet ovat hyvin lieviä. Taudin edetessä oireita ovat sydänongelmat ja suoliston epämuodostumat. Tautia esiintyy vain Amerikassa, erityisesti Meksikon ja Keski- sekä Etelä-Amerikan köyhillä kaupunkialueilla, mutta tautia on myös, joskin harvoin, esiintynyt myös eteläisessä Yhdysvalloissa. Tauti on nimetty brasilialaisen lääkärin Carlos Chagasin mukaan. Hän kuvaili ensimmäisen kerran taudin oireet vuonna 1909. Tautia sairastaa (vuodesta 2008 laskien) 16–18 miljoonaa ihmistä, ja siihen kuolee noin 20 000 ihmistä vuosittain.

Chagasin tautia on tavattu myös Euroopassa, etenkin Etelä-Euroopassa. On arvioitu, että matkailijat ovat tuoneet sitä mukanaan Etelä-Amerikasta.

Chagasin tautia hoidetaan nifurtimoksilla ja bentsnidatsolilla. Lääkkeillä on kuitenkin huomattavia sivuvaikutuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Unitauti eli afrikkalainen trypanosomiaasi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Chagas disease

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]