Centrum Balticum -säätiö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Centrum Balticum -keskus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Centrum Balticum -säätiö tekee ja tukee Itämeren alueen laaja-alaista yhteistyötä. Centrum Balticum käynnistää julkista keskustelua ja tarjoaa foorumeita dialogille ja osaamisen vaihdolle. Tavoitteena on yhdistää Itämeren alueen monitasoista toimijakenttää ja toimia siltojen rakentajana asioiden ja toimijoiden välillä.[1]

Centrum Balticum -säätiön perustivat vuonna 2007[2][3] Turun kaupunki, Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulun tukisäätiö, Porin kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki, Rauman kaupunki, Vaasan kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto. Säätiön toiminta jakautuu Centrum Balticumiin, Saaristomeren Suojelurahastoon ja Turku-prosessin sihteeristöön. Lisäksi Turun kaupunki on osoittanut Centrum Balticumille EU:n Itämeren alueen strategian HA Neighbours -toimen koordinointivastuun.

Käytännössä Centrum Balticum -säätiön toiminta koostuu hankkeista, julkaisuista ja tapahtumista. Hankkeissa keskus vastaa tavallisesti koordinointitehtävistä, sisällön kehittämisestä ja viestinnästä. Centrum Balticumin hankkeita ovat muun muassa EU:n Itämeren alueen strategian sisäistä ja ulkoista viestintää ylläpitävä ja kehittävä Let's Communicate -hanke sekä oikeudellinen osaamiskeskus Baltic Area Legal Studies BALEX. Centrum Balticumin tärkeimpiä julkaisuja ovat lähes 10 000 suomalaista viikoittain tavoittava Pulloposti-kolumnisarja ja politiikkasuosituksia päättäjille tarjoava Baltic Sea Region Policy Briefing -sarja. Tapahtumista tunnetuin on vuodesta 2008 järjestetty Itämeri-foorumi, joka kokoaa vuosittain noin 300 eri alojen asiantuntijaa keskustelemaan Itämeren alueen tilasta ja kehityksestä.

Säätiön ylintä päätäntävaltaa käyttää hallitus, jossa jokaisella perustajajäsenellä on oma edustajansa. Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja varapuheenjohtajana Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö.[4] Lisäksi säätiöllä on oma korkean tason kansainvälinen valtuuskunta, joka pohtii ja visioi Itämeren alueen tulevaisuutta yli 30 arvostetun vaikuttajan voimin. Valtuuskunta johtaa presidentti Tarja Halonen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ulkoministeriö ja Centrum Balticum tekevät EU:n Itämeri-strategiaa tunnetuksi Uutinen. 4.6.2014. Eurooppatiedotus / Ulkoministeriö. Viitattu 23.11.2018.
  2. Centrum Balticum 10 – Suomi 100 Project. Suomi Finland 100. Arkistoitu 23.11.2018. Viitattu 23.11.2018.
  3. Centrum Balticum 10 v. Centrum Balticum. Viitattu 23.11.2018.
  4. Centrum Balticum -säätiön perustajat ja hallitus Centrum Balticum. Viitattu 23.11.2018.
  5. Hjelt, Yrjö: Tarja Halonen uskoo Itämeri-yhteistyön kantavan hedelmää Politiikka. 20.5.2016. YLE. Viitattu 23.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]