Celebesinsininärhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Celebesinsininärhi
Purple-winged Roller Coracias temminckii - Flickr - Lip Kee.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Säihkylinnut Coraciiformes
Heimo: Sininärhet Coraciidae
Suku: Sininärhet Coracias
Laji: temminckii
Kaksiosainen nimi

Coracias temminckii
Vieillot, 1819

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Celebesinsininärhi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Celebesinsininärhi Commonsissa

Celebesinsininärhi (Coracias temminckii) on sininärhien sukuun ja heimoon kuuluva lintulaji, joka esiintyy endeemisenä Indonesian pohjois- ja kaakkoisosissa. Lintu on saanut tieteellisen nimensä alankomaalaisen lintutieteilijän Coenraad Jacob Temminckin mukaan.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebesinsininärhi on 30-40 senttimetrin pituinen. Väritykseltään se on rinnasta, vatsasta ja päälaelta kirkkaan vaaleansininen.selkä ja suuri osa siipien peitinsulista ovat oliivinvihreät. Pää on silmien ympäriltä tumman sinivioletti ja muuttuu kohti siipien kiinnityskohtaa tumman oliivinvihreäksi. Pyrstö vaihtelee hehkuvan tumman sinivioletista lähes mustaan. Nokka on musta. Koiras ja naaras ovat samanväriset. Poikasilla väritys on vähemmän kirkas. Ne ovat rinnastaan siniselle häivähtävän ruskeita. [2]

Esiintyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebesinsininärheä on esiintynyt Indonesiassa Sulawesissa ja joillakin sen lähisaarilla. Näitä ovat Pulau Manterawu, Pulau Bangka, Pulau Lembeh, Pulau Butung ja Pulau Muna. Celebesinsininärhi suosii vaihtelevaa, savannin kaltaista maastoa aina noin 1 000 metrin korkeudelle merenpinnasta. Sen sijaan laji ei viihdy tiheässä sademetsässä. Alavilla mailla se asuu sademetsien laitamilla, missä on korkeita (eläviä tai kuolleita) puita. Se viihtyy myös mangrovepuumetsissä, pensaikkoisilla seuduilla ja viljellyillä alueilla, joiden kylissä se usein voidaan nähdä istumassa sähköpylvään päässä tai yksittäisen puun oksalla.[2]

Populaation kokoa ei ole laskettu, mutta mikään ei viittaa siihen, että laji olisi uhanalainen. Tämän takia celebesinsininärhi on määritelty IUCN uhanalaisuusluokituksessa elinvoimaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Coracias temminckii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  2. a b Raghavan the Ta(ranskaksi)