Ceirano Giovanni Battista & C.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Società in accomandita Ceirano Giovanni Battista & C.
Perustettu 1898
Perustaja Giovanni Battista Ceirano
Matteo Ceirano
Lakkautettu myyty 1899
Kotipaikka Corso Vittorio Emanuele 9, Torino
Welleyes-autoon perustunut Fiat 3½ HP vuodelta 1899

Ceirano Giovanni Battista & C. oli veljesten Giovanni Battista Ceiranon ja Matteo Ceiranon vuonna 1898 pohjois-Italian Torinoon perustama yhtiö, josta sai alkunsa teollisuusyhtiö F.I.A.T. SpA.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giovanni Battista Ceirano oli perustanut vuonna 1886 Torinon kaupunkiin polkupyöräliikkeen ja hän ryhtyi myöhemmin itsekin valmistamaan polkupyöriä, englantilaiselta kalskahtavalla nimellä "Welleyes". Tätä polkupyöräliikettä oli rahoittamassa muun muassa liikemies Emanuele di Bricherasio, jolla oli myöhemmin merkittävä rooli tulevan teollisuusyhtiö F.I.A.T.:n perustamisessa.

Lokakuussa 1898 Giovanni Battista perusti polkupyöräverstaalla työskennelleen nuoremman veljensä Matteon kanssa Ceirano Giovanni Battista & C. -nimisen yhtiön. Alkuvuodesta 1899 heidän yhtiönsä oli tarkoitus aloittaa insinööri Aristide Facciolin suunnitteleman kevyen kaksipaikkaisen auton valmistus. Giovanni Battistan ja Matteon autolle annettiin nimi "Welleyes", heidän valmistamiensa polkupyörien nimen mukaisesti.

Welleyes näytti olevan Ceiranoille kaupallinen menestys, mutta he huomasivat hyvin pian, että heidän tuotantotilansa olivat rajalliset auton suuremmissa määrin tapahtuvaan valmistukseen. Vuonna 1899 Giovanni Battista ja Matteo päättävät myydä auton suunnitelmat ja patentit Giovanni Agnellin johtamalle torinolaiselle liikemieskonsortiolle.[1]

Welleyes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Welleyes esiteltiin huhtikuun 30. päivänä vuonna 1899. Auton tekniikan oli suunnitellut eräs tuon aikakauden merkittävistä eurooppalaisista insinööreistä, italialainen Aristide Faccioli. Welleyesin tekniikkana oli Aristiden itsensä suunnittelema 3,5 hv:n, 663 cm³:n kaksisylinterinen vastaiskumoottori ja kaksinopeuksinen vaihteisto, josta voimansiirto taka-akselille tapahtui nahkahihnan välittämänä. Welleyesista tuli F.I.A.T.:n ensimmäinen automalli FIAT 3 ½ HP.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]