Bianchi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee polkupyörävalmistajaa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
F.I.V. Edoardo Bianchi S.p.A.
Perustettu 1885
Perustaja Edoardo Bianchi
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala polkupyörät
Kotisivu bianchi.it

F.I.V. Edoardo Bianchi S.p.A on italialainen, maailman vanhin yhä toimiva polkupyörävalmistaja. Yritys perustettiin vuonna 1885 ja se valmisti myös autoja vuosina 1900–1939 sekä moottoripyöriä vuosina 1897–1967.

Polkupyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team LottoNL-Jumbo -pyörätallin Bianchi-maantiepyöriä.

Edoardo Bianchi perusti vuonna 1886 polkupyöriä valmistavan yrityksen pieneen milanolaiseen kauppaan Via Nirone -kadulle. Sittemmin Bianchista on tullut yksi maailman arvostetuimmista polkupyörävalmistajista. F.I.V. Edoardo Bianchi S.p.A ja sen tytäryritykset (kuten Legnano, Gitane, Puch ja Chiorda) kuuluvat ruotsalaisen Grimaldi Industri AB:n omistamaan Cycleurope Groupiin. Bianchi on tuonut lajiin monia merkittäviä teknisiä uudistuksia, kuten samankokoisten ilmarenkaiden käyttö. Yritys valmistaa maantie-, maasto- sekä ratapyöriä. Parhaiten Bianchi tunnetaan kilpapyöristään, jotka suunnitellaan Reparto Corsen (kilpailuosaston) tehtaalla Trevigliossa, Bergamossa, Italiassa.

Bianchi USA on Bianchin Yhdysvalloissa toimiva tytäryhtiö. Yhtiö toimii Haywardista, Kaliforniasta käsin ja se suunnittelee polkupyöriä pelkästään Yhdysvaltojen markkinoille. Polkupyörät valmistetaan Taiwanissa ja Italiassa.

Bianchin ajajat ovat olleet voitokkaita Ranskan ja Italian ympäriajoissa. Useat ajajat eri aikakausilta liitetään Bianchiin, muun muassa Fausto Coppi ja Felice Gimondi. Myös Danilo di Luca, Mario Cipollini, Marco Pantani, Moreno Argentin ja Jan Ullrich ovat kaikki ajaneet Bianchin valmistamilla pyörillä. Kauden 2006 loppuun Bianchi sponsoroi UCI ProTouriin osallistuvaa Liquigas-tallia.

Väri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bianchin polkupyörät on perinteisesti maalattu turkoosilla Celeste-nimisellä maalilla, joka tunnetaan myös Bianchin vihreänä. Celeste-väri on Bianchin omistama tavaramerkki. Värin historiaan liittyy useita tarinoita: erään tarinan mukaan väri kuvastaa Milanon taivaan sävyä ja toisen mukaan kyseessä on Italian kuningattaren, jolle Bianchi valmisti polkupyörän, silmien väri. Kolmannen tarinan mukaan Bianchi sai toisen maailmansodan aikaan runsaasti ylijäämämaalia Italian armeijalta, jota sekoitettiin oikeaan sävyyn. Neljännen mukaan väri on silkka vahinko, jonka kilpatalli teki juuri ennen Italian ympäriajoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bianchi