Matteo Ceirano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matteo Ceirano
Matteo Ceirano vuonna 1908, Targa Florio -autokilpailussa.
Matteo Ceirano vuonna 1908, Targa Florio -autokilpailussa.
Henkilötiedot
Syntynyt22. tammikuuta 1870
Cuneo, Italian kuningaskunta
Kuollut19. maaliskuuta 1941
Torino, Italian kuningaskunta

Matteo Ceirano (22. tammikuuta 1870 - 19. maaliskuuta 1941[1]) oli italialainen autoilun, autourheilun ja ajoneuvojen valmistuksen pioneeri.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matteo, joka oli nelipäisen Ceiranon veljessarjan toiseksi nuorin, työskenteli Torinossa vanhimman veljensä Giovanni Battistan polkupyörä- ja myöhemmin autoverstaalla. Vuonna 1898 he perustivat ensimmäisen autonsa valmistamista varten yhtiön nimeltä Ceirano GB & C. Yhtiö valmisti 3,5-hevosvoimaisella moottorilla varustettuja autoja nimeltään "Welleyes", ja siitä oli odotettavissa kaupallista menestystä. Yhtiön tuotantotilojen rajallisuus ei kuitenkaan mahdollistanut suuremman tuotannon aloittamista joten Ceiranot myivät suunnitelmansa torinolaisen liikemieskonsortion vasta perustamalle yhtiölle ja Welleyes-autosta tuli F.I.A.T SpA:n ensimmäinen automalli.

Matteo ja Giovanni Battista saivat myös pestin Fiatilta, mutta he lähtivät yhtiöstä vuonna 1901 ja perustivat yhtiön nimeltä Fratelli Ceirano. Matteo ei kaiketikaan ollut kovin kauaa samoissa kuvioissa viihtyvää lajia, koska jo vuonna 1903 hän perusti autoja valmistamaan yhtiön nimeltä Ceirano Matteo & C. Vuonna 1904 yhtiön nimi muutettiin muotoon Ceirano Matteo & C. - Vetture Marca Itala ja edelleen saman vuoden syksyllä muotoon Fabbrica Automobili Itala, joka valmisti autoja merkillä Itala.[2]

Matteo viihtyi Italan palveluksessa vuoteen 1906, jolloin hän perusti italialaisen teollisuusmies Michele Ansaldin kanssa Società Piemontese Automobili (SPA) -nimisen yhtiön, joka valmisti henkilöautoja ja myöhemmin sotilasajoneuvoja. Matteo Ceirano jätti tämän yhtiön vuonna 1918 ja siirtyi pois autojen valmistukseen liittyvistä liiketoimista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matteo Ceirano motorsportmagazine.com. Viitattu 20.3.2023. (englanniksi)
  2. Autopasión 1/18 - Ceirano Historia