Cedega

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cedega (tunnettiin aiemmin nimellä WineX) oli TransGaming Technologiesin kaupallinen muunnos Wine:stä (kun Wine:n lisenssi ei ollut LGPL vaan MIT-lisenssi), joka on suunniteltu erityisesti Microsoft Windows -pelien pelaamiseen GNU/Linuxissa. Siten sen pääasiallinen tehtävä on emuloida DirectX -ohjelmointirajapintaa. Yhteisö on onnistunut pitämään Winen kosketuksessa Cedegan kehityksen kanssa; monet pelit ja 3D-sovellukset toimivat melkein yhtä hyvin kuin ajettaessa natiivisti Microsoft Windowsissa. WineX nimettiin Cedegaksi version 4.0 julkaisun yhteydessä 22. heinäkuuta 2004.

Lisenssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Cedega on pääasiassa kaupallinen ohjelmisto, Transgaming on julkaissut osia lähdekoodista CVS:n kautta erinäisten lisenssien alaisina. Vaikka tämä on pääosin tehty, jotta TransGamingin ulkopuolinen henkilökunta voisi etsiä bugeja ja ehdottaa korjauksia, sitä käytetään myös usein eräänlaisen Cedegan 'demo'-version hankkimiseen. Eräiden valitusten takia, koskien julkisen CVS:n kautta käännettävän ohjelman kääntämisen hankaluutta ja toimivuutta, kuten myös sen versioiden vanhuutta, TransGaming julkaisi kelvollisen demoversion Cedegasta. Cedegan demoversio antoi käyttäjille 14-päivän kokeiluajaksi uudehkon version tuotteesta, jolloin pelatessa ruudulla näkyi Cedegan logo vesileimana, joka vaihteli läpinäkyvästä läpinäkymättömään muutamien sekuntien välein. Tämä demo poistettiin TransGamingin sivuilta ilman syitä ja on epäselvää julkaistaanko sitä enää tulevaisuudessa.

Vaikka lisenssit, joiden alaisina lähdekoodit julkaistiin, antaa luvan julkiselta CVS-palvelimelta esikäännetyn version ei-kaupalliseen levitykseen, Transgaming ei pidä siitä ja avoimesti varoittaa, että lisenssit, joiden alaisena koodi on, tulevat muuttumaan, jos sitä väärinkäytetään. TransGaming ei myöskään pidä siitä että lähdekoodipohjaiset jakelut kuten Gentoo Linux tekevät automaattisia työkaluja, joilla ihmiset voivat kääntää oman versionsa Cedegasta julkiselta CVS-palvelimelta.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cedegalla voidaan pelata monia pelejä suoraan ”kylmiltään." Joissain tapauksissa se vaikuttaa suoraan samanlaiselta kokemukselta joka Windows-käyttäjillä on (levy sisään, aja Setup.exe, pelaa). Joissain tapauksissa käyttäjältä vaaditaan pientä virittelyä saadakseen jonkin pelin asennettua tai parantaakseen pelattavuutta. Cedega 5.2 esitteli ominaisuuden nimeltään Games Disc Database (GDDB) joka yksinkertaistaa monia säätöjä ja lisää auto-pelaamisominaisuuden jolloin laitettaessa levy sisään monet asetukset tehdään automaattisesti.

Lista perusominaisuuksista:

Pelejä jotka toimivat todella hyvin:

Joitain pelejä jotka toimivat pieniä seikkoja lukuun ottamatta hyvin (voivat vaatia esimerkiksi suppeammilla graafisilla ominaisuuksilla ajoa):

Tämä ei ole kattava lista toimivista peleistä (tai osittain toimivista). Täysi lista peleistä jotka toimivat löytyy osoitteesta http://transgaming.org/gamesdb/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]