Cecilia Bartoli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli Rossinin La Cenerentola -oopperassa, Salle Pleyel -sali Pariisissa.
Cecilia Bartoli Rossinin La Cenerentola -oopperassa, Salle Pleyel -sali Pariisissa.
Syntynyt 4. kesäkuuta 1966 (ikä 51)
Rooma, Italia
Ammatit oopperalaulaja
Kotisivut http://www.ceciliabartolionline.com
MusicBrainz

Cecilia Bartoli (s. 4. kesäkuuta 1966 Rooma, Italia) on italialainen oopperalaulaja, äänialaltaan mezzosopraano.[1] Hän on menestynyt erityisesti Händelin, Mozartin ja Rossinin laulajana[2] ja myös vähemmän tunnettujen barokkikappaleiden esittäjänä.[3] Bartolia pidetään lyyrisenä ja dramaattisena koloratuurina. Hänen äänensä ei välttämättä ole aivan niin ”suuri” kuin eräillä muilla mezzosopraanoilla, mutta hänellä on äänessään yksilöllinen sointi,kenen mukaan? jota hän käyttää antamaan dramaattista vaikutelmaa. Hän on yksi viime vuosien kuuluisimmista ja parhaiten myyvistä oopperalaulajista. Konserttiyleisö pitää Bartolissa erityisesti hänen eläväisestä ja pirteästä lavaesiintymisestään.

Bartolin vanhemmat olivat molemmat ammattilaulajia, ja he antoivat hänelle ensimmäiset musiikkitunnit. Hän esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti yhdeksänvuotiaana, jolloin hän oli Toscassa paimenpojan roolissa. Myöhemmin Bartoli opiskeli Conservatorio di Santa Ceciliassa Roomassa.

Toisin kuin useimmat muut oopperalaulajat, Bartoli sai menestystä jo alle 20-vuotiaana. Tämä on epätavallista ammatissa, jossa äänen kypsyys saavutetaan vasta noin 30 vuoden iässä. Bartoli nähtiin kykykilpailussa Italian televisiossa 19-vuotiaana vuonna 1985. Orkesterinjohtaja Riccardo Muti näki hänen esityksensä ja kutsui hänet esiintymiskokeeseen La Scalaan. 1990 Herbert von Karajan pyysi häntä laulamaan Salzburgin pääsiäisfestivaaleilla.selvennä Tämä jäi kuitenkin toteutumatta Karajanin äkillisen kuoleman vuoksi.

Bartoli on koonnut äänelleen sopivan ohjelmiston. Mozartin ja Rossinin lisäksi hän on kiinnostunut myös barokista ja varhaisklassisen ajan musiikista, kuten Gluckista, Vivaldista, Haydnista ja Salierista. Vuoden 2005 alussa hän lauloi koloratuurisopraanolle tarkoitetun Kleopatran osan Händelin Giulio Cesaressa. Äänen kehittyessä siihen on tullut täyteläisyyttä ja ”suuruutta”, jonka puuttesta häntä aiemmin paljon arvosteltiin. Yleisesti häntä pidetään yhtenä ajan parhaimmista mezzosopraanoista.kenen mukaan?

Bartoli vieraili Suomessa toukokuussa 2009.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bartoli, Cecilia (LCCN-tunniste) 6.4.1992 (päivitetty 21.4.2013). Yhdysvallat: Kongressin kirjasto. Viitattu 15.2.2018. (englanniksi)
  2. Lampila, Hannu-Ilari: Iloinen Cecilia Bartoli vakavoituu. Helsingin Sanomat, 24.5.2009, s. C3. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. maksullinen artikkeli Viitattu 24.5.2009.
  3. a b Oopperatähti Cecilia Bartoli konsertoi toukokuussa Helsingissä Helsingin Sanomat. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 24.5.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.