Casu marzu
Casu marzu (sardiniaksi "mätä juusto", tunnetaan myös nimellä casu fràzigu) on sardinialainen lampaan- tai lehmänmaidosta valmistettu juusto, jossa on eläviä Piophila casei -juustokärpäsen toukkia.
Kärpästen toukkia käytetään juuston valmistuksessa Välimeren alueella esimerkiksi Korsikalla, Piemontessa ja Lombardiassa, mutta se on liitetty etenkin sardinialaisiin juustoihin. Sardiniassa kärpäsen saastuttamaa juustoa kutsutaan nimellä casu marzu tai casu fràzigu. Juuston makua on kuvailtu pistäväksi. Juusto syödään ennen toukkien koteloitumista. Jos toukat ehtivät koteloitua, juustoon muodostuu ammoniakkia ja hiilidioksidia sen sisällön samalla nesteytyessä ja hajun ja maun muuttuessa pahaksi. Joskus on tapana tappaa juustossa olevat toukat esimerkiksi pitämällä juustoa jääkaapissa tai tukehduttamalla ne muovipussilla. Usein juusto syödään kuitenkin elävine toukkineen – silmät kiinni, jotteivät ne pääsisi hyppäämään silmiin – mutta pureksimisesta elävinä selvinneet toukat ovat haitallisia terveydelle .[1] Ne vahingoittavat suolistoa ja voivat aiheuttaa esimerkiksi kipua, pahoinvointia ja ripulia.[2]
Euroopan unionin hygienialainsäädännön takia juustoa ei saa tuottaa kaupallisesti, mutta sitä myydään mustassa pörssissä usein kovaan hintaan.[1]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b Catherine Donnelly: The Oxford companion to cheese, s. 570. Oxford University Press, 2016. ISBN 9780199330881 (englanniksi)
- ↑ Caitlin Lewis ja Phillip E. Kaufman: Cheese skipper, Piophila casei Entomology and Nematology Department, University of Florida. Viitattu 1.12.2017. (englanniksi)