Casu marzu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Casu marzu -juustoa

Casu marzu (sardiniaksi "mätä juusto", tunnetaan myös nimillä casu modde tai formaggio marcio) on sardinialainen lampaanmaidosta valmistettu juusto, jossa on eläviä juustokärpäsen toukkia. Sardinialaisesta pecorinosta lähtöisin olevan juuston valmistuksessa jatketaan tyypillisen fermentaation jälkeen asteelle, jota useimmat kutsuisivat mätänemiseksi. Sen saavat aikaan juustokärpästen (Piophila casei) toukat, joita lisätään juustoon sen rasvojen hajottamiseksi. Juustosta tulee hyvin pehmeää. Toukat itsessään ovat läpinäkyviä, valkoisia noin 8 mm:n pituisia matoja, jotka voivat häirittynä hypätä jopa 15 cm:n matkan, mikä voi juustoa syödessä vaatia silmien suojaamista.[1] Jotkut puhdistavat toukat juustosta ennen sen nauttimista, toiset taas eivät. Casu marzua syödään tyypillisesti sardinialaisen leivän (pane carasau) ja vahvan punaviinin Cannonaun kanssa.

Casu marzun turvallisuus on herättänyt useita kysymyksiä. On riski, että juusto mätänee niin pitkälle, että se on myrkyllistä, vaikkakin sardinialaisen kansanviisauden mukaan elävät toukat ovat todiste juuston syömäkelpoisuudesta. Lisäksi toukat voivat aiheuttaa tulehdusvaaran – kaikki toukat eivät yleensä kuole ihmisen vatsahappoihin. Ne voivat säilyä hengissä ihmisen elimistössä jonkin aikaa ja aiheuttaa vahinkoa yrittäessään syödä suoliston seinämäälähde?. Terveysriskien vuoksi, tai yksinkertaisesti siksi, että juusto on pilaantunutta, Italian viranomaiset ovat kieltäneet casu marzun myymisen. Sardiniassa lain valvonta on hajanaista, ja juustoa on saatavilla laittomasti, tavalliseen pecorinoon verrattuna kolminkertaisella hinnalla.

On tutkittu, miten casu marzun kysyntää voitaisiin tyydyttää laillisesti valmistamalla sitä hygieenisesti, kontrolloiduissa olosuhteissalähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yaroslav Trofimov: As a cheese turns, so turns this tale of many a maggot 23. elokuuta 2000. Wall Street Journal. Viitattu 27. maaliskuuta 2006. (englanniksi)