Casu marzu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Casu marzu -juustoa

Casu marzu (sardiniaksi "mätä juusto", tunnetaan myös nimellä casu fràzigu) on sardinialainen lampaan- tai lehmänmaidosta valmistettu juusto, jossa on eläviä Piophila casei -juustokärpäsen toukkia.

Kärpästen toukkia käytetään juuston valmistuksessa eri puolilla Välimerta esimerkiksi Korsikalla, Piemontessa ja Lombardiassa, mutta se on liitetty etenkin sardinialaisiin juustoihin. Sardiniassa kärpäsen saastuttamaa juustoa kutsutaan nimellä casu marzu tai casu fràzigu. Juuston makua on kuvailtu pistäväksi. Juusto syödään ennen toukkien koteloitumista. Jos toukat ovat kerenneet koteloitua juustoon on muodostunut ammoniakkia ja hiilidioksidia sen sisällön samalla nesteytyessä, sekä sen hajun ja maun muuttuessa samalla pahaksi. Joskus on tapana tappaa juustossa olevat toukat esimerkiksi pitämällä juustoa jääkaapissa tai tukehduttamalla ne muovipussilla. Usein juusto syödään kuitenkin elävien toukkien kera, mikä saattaa olla haitallista terveydelle.[1] Suolistoon päätyneet toukat voivat aiheuttaa esimerkiksi kipua, pahoinvointia ja ripulia.[2]

Euroopan unionin hygienialainsäädännön takia juustoa ei saa tuottaa kaupallisesti, mutta sitä myydään mustassa pörsissä usein kovaan hintaan.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Catherine Donnelly: The Oxford companion to cheese, s. 570. Oxford University Press, 2016. ISBN 9780199330881. (englanniksi)
  2. Caitlin Lewis ja Phillip E. Kaufman: Cheese skipper, Piophila casei Entomology and Nematology Department, University of Florida. Viitattu 1.12.2017. (englanniksi)