Carl Timoleon von Neff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carl Timoleon von Neff
Carl Timoleon von Neff noin vuosina 1860–1870.
Carl Timoleon von Neff noin vuosina 1860–1870.
Henkilötiedot
Syntynyt 14. lokakuuta 1804
nyk. Püssi, Viro
Kuollut 5. tammikuuta 1877 (72 vuotta)
nyk. Pietari, Venäjä
Kansalaisuus baltiansaksalainen
Taiteilija
Taidesuuntaus Akateeminen taide
Omakuva

Carl Timoleon von Neff, myös Timofei Andrejevitš Neff (ven. Тимофей Андреевич Нефф; 14. lokakuuta (J: 2. lokakuuta) 1804 Neu Isenhof, nyk. Püssi5. tammikuuta 1877 (J: 24. joulukuuta 1876) Pietari) oli baltiansaksalaista alkuperää oleva venäläinen hovimaalari, konservaattori ja taiteenkeräilijä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl Timoleon von Neff syntyi ranskalaisen kotiopettajattaren aviottomana lapsena. Hänet lähetettiin vuonna 1824 opiskelemaan Dresdenin kuvataideakatemiaan ja hän asettui Pietariin vuonna 1826, jossa hänen lahjakkuutensa opittiin tuntemaan keisarillisessa hovissa. Hän matkusti sen jälkeen Italiaan sekä teki pitkän matkan Venäjällä vuonna 1837, jonka aikana hän maalasi kylänäkymiä ja laatukuvia. Vuodesta 1839 alkaen hän oli Keisarillisen taideakatemian dekaani ja Nikolai I:n hovimaalari. Vuodesta 1846 alkaen hän oli Accademia delle Arti del Disegnon kunniajäsen.

Kesällä 1838 Neff nai Louise von Kalbarsin, jonka kanssa hän sai kaksi lasta. Neff nimitettiin Keisarillisen taideakatemian professoriksi vuonna 1849. Kaksi vuotta myöhemmin hän osti Pieran kartanon Wesenbergistä (nykyinen Rakvere), jonka ateljeessa hän maalasi useimmat teoksistaan. Hänestä tuli vuonna 1864 Eremitaašin taidemuseon konservaattori ja hän hoiti keisarillisen perheen palatsin taidekokoelmia. Hänet esiteltiin ajan seurapiireille.

Neff on ennen kaikkea yläluokan muotokuvamaalari ja hän maalasi myös raamatullisia ja mytologisia aiheita, kuten myös laatukuvia. Hän sai myös tilauksia Venäjän ortodoksiselta kirkolta muun muassa Pietarin Iisakin kirkkoa ja Wiesbadenin venäläistä ortodoksikirkkoa varten. Neff maalasi myös luterilaisen Helsingin tuomiokirkon alttaritaulun Jeesuksen ristiltäotto.

Vuonna 1861 Neff oli myös Münkenhofin linnan (lähellä Laekverea) omistaja ja hän kokosi kahteen kartanoonsa tärkeän taulukokoelman, joka on nykyään Tallinnan Kumun taidemuseon kokoelmien pohjana. Hän uudisti kartanonsa uusrenessanssityyliseksi vuosien 1866–1872 välillä, jonne keisari Aleksanteri II henkilökohtaisesti lahjoitti hänelle marmorisen pääportaikon.

Carl Timoleon von Neff on haudattu Simunan (tuohon aikaan Sankt Simonis) hautausmaalle Virossa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Carl Timoleon von Neff.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Carl Timoleon von Neff