Carausius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Rooman keisarista, Carausius on myös kummitussirkkasuku, johon kuuluu muun muassa ruskosauvasirkka.
Carausiuksen lyöttämä antoninianus.

Marcus Aurelius Mausaeus Carausius (k. 293) oli roomalainen usurpaattori, joka julistautui keisariksi noin vuonna 286 Britanniassa ja Pohjois-Galliassa. Carausius hallitsi seitsemän vuoden ajan.

Carausius sai tehtäväkseen johtaa Britannian laivastoa frankkeja ja sakseja ryöstöretkiä vastaan. Keisari Maximianus epäili kuitenkin, että Carausius piti osan ryöstösaaliistaan itse. Maximianus määräsi Carausiuksen teloitettavaksi. Saatuaan kuulla teloituskäskystä Carausius julisti itsensä keisariksi vuoden 286 lopulla tai vuoden 287 alussa. Maximianus aikoi hyökätä Britanniaan vuonna 288 tai 289, mutta tämä epäonnistui.

Vuonna 293 Constantius I Chlorus, länsi Rooman uusi caesar hyökkäsi Carausiuksen valtaa vastaan Galliassa. Constantius alkoi piirittää Carausiusta Bononian satamakaupungissa, mutta pian Carausiuksen valtionvarainhoitaja Allectus murhasi hänet ja otti vallan omiin käsiinsä. Allectuksen hallituskausi kesti kolme vuotta ennen kuin Constantiuksen upseeri Asclepiodotus kukisti hänet.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Diocletianus ja Maximianus
Rooman keisari Seuraaja:
Allectus