Ruskosauvasirkka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruskosauvasirkka
Carausius morosus.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kummitussirkat Phasmatodea
Heimo: Phasmatidae
Alaheimo: Lonchodinae
Suku: Carausius
Laji: morosus
Kaksiosainen nimi

Carausius morosus
(Sinéty, 1901)

Katso myös

 Commons-logo.svg Ruskosauvasirkka Commonsissa

Ruskosauvasirkka (Carausius morosus) on lemmikkieläimenä suosittu ja helppohoitoinen kummitussirkkalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskosauvasirkka on vihreä tai ruskea, siivetön, pitkänomainen hyönteinen, joka muistuttaa oksaa. Tuntosarvet ovat vartaloon nähden melko pitkät. Täysikasvuinen naaras on 8–10 cm pitkä ja etummaisten jalkojen tyvissä on punaista väriä. Toukilla punainen väri ei juuri erotu. Koirasyksilöt ovat äärimmäisen harvinaisia.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskosauvasirkka on enimmäkseen yöaktiivinen hyönteinen, joka lepää päivät tekeytyen oksaksi. Se on kasvinsyöjä, joka käyttää ravinnokseen monia eri kasvilajeja. Enimmäkseen ruskosauvasirkan tulisi syödä vadelman lehtiä, omenan lehtiä ja myrkyttömiä ruusun lehtiä. Useimpien kummitussirkkojen tapaan ruskosauvasirkka lisääntyy täysin neitseellisesti[1]. Gynandromorfeja yksilöitä on tavattu. Naaras tuottaa täysikasvuiseksi tultuaan joka päivä noin neljä kappaletta 2 mm:n pituisia munia, koko loppuelämänsä ajan. Munien kuoriutumisessa kestää muutamasta kuukaudesta jopa puoleen vuoteen. Vastakuoriutunut sauvasirkka on noin kolmen sentin pituinen ja erittäin hento. Muodonvaihdos on vaillinainen. Sauvasirkka elää noin vuoden ikäiseksi, mutta vanhempiakin yksilöitä on tavattu.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji esiintyy luonnonvaraisena mm. Intiassa ja Sri Lankalla. Karanneista tai luontoon päästetyistä yksilöistä on muodostunut pysyviä kantoja ympäri maailmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]