City of Heroes

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Captain Mako)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
City of Heroes
Kehittäjä Cryptic Studios
Julkaisija NCsoft
Jakelija Steam
Julkaistu 2004
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Alusta Microsoft Windows, Mac OS X
Jakelumuoto CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

City Of Heroes on Cryptic Studiosin kehittämä ja NCSOFTin julkaisema MMORPG.

Peli julkaistiin vuonna 2004 ja oli saatavilla kahdeksan vuoden ajan vuoteen 2012 saakka. Pelin sulkemisen jälkeen joukko pelaajia piti pelin elossa pelaamalla yksityispalvelimilla, jotka olivat laillisesti harmaalla alueella, mutta vuonna 2024 kehittäjät antoivat hyväksynnän yksityispalvelimille. NCSoft omistaa edelleen immateriaalioikeudet, mutta Homecoming-projektille on annettu lisenssi pelin palvelimen ylläpitämiseen ja kehittämiseen.[1][2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä jossa pelaajalla on mahdollisuus luoda omia supersankareita, jotka taistelevat Paragon Cityssä rikollisuutta vastaan. Pelissä on myös mahdollista otella muita pelaajahahmoja vastaan sekä areenoilla että erityisillä PVP (Player Versus Player) -alueilla. Hahmojen tasokatto on 50. Pelin hahmot voivat muodostaa superryhmittymiä, joille on mahdollista rakentaa oma tukikohta. Pelissä liikutaan Paragon Cityn kaupungissa, joka koostuu useasta eri tasoisille pelaajille räätälöidystä alueesta. Pelissä on mahdollisuus muodostaa maksimissaan kahdeksan hengen joukkueita instanssitehtäviä varten. City Of Heroes on kuukausimaksuinen.[3] Vuodesta 2008 lähtien samalla kuukausimaksulla on pystynyt pelaamaan sekä City of Heroesia että sen sisarpeliä City of Villainsia. City of Heroesin pelitalo on haastettu oikeuteen, koska pelissä on mahdollista muodostaa melko tarkkoja kopioita tekijänoikeudella suojatuista supersankareista.[4]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

City of Heroesin hahmonluonnissa valitaan hahmolle tausta (origin) sekä hahmoluokkaa vastaava arkkityyppi. Taustoja on viisi; taikuus (magic), teknologia (technology), tiede (science), mutaatio (mutation) sekä luontainen (natural). Taustalla ei hahmonluonnin kannalta ole niin suurta merkitystä kuin arkkityypillä. Arkkityyppi määrää hahmon taistelutyylin (lähi- vai kaukotaistelija) sekä sen, onko hahmo enemmänkin muita tukeva tai taistelun keskiössä oleva tyyppi. Hahmolle valitaan ensisijaiset sekä toissijaiset voimat hahmonluonnissa, ja myöhemmin hahmonkehityksen myötä hahmoille saa mm. erilaisia liikkumisvoimia. Tasojen kasvaessa hahmo saa valita lisää voimia valitsemistaan voimapooleista. Hahmojen tasokatto on 50. Hahmon ulkonäkö ei riipu voimista, vaan hahmon ulkonäköä voi muokata mielensä mukaan. [5]

Arkkityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä hahmoluokat ovat arkkityyppejä (engl. archetypes), joita on seitsemän erilaista. Näistä kaksi ovat eeppisiä arkkityyppejä, jotka aukeavat pelitilille, kun on ensin pelannut hahmon tasokattoon. City of Heroesin arkkityypit ovat: [6]

  • Tanker: Kestävä lähitaistelija, jonka tehtävä on ensisijaisesti vetää vihollisen iskut puoleensa.
  • Blaster: Suurta vahinkoa tekevä arkkityyppi, jolla on enimmäkseen kaukohyökkäyksiä.
  • Controller: Vihollisten kontrollointiin keskittyvä arkkityyppi, jonka toissijaiset voimat ovat muita hahmoja tehostavia tai vihollisia heikentäviä.
  • Scrapper: Suurta vahinkoa tekevä lähitaistelija, joskaan ei yhtä kestävä kuin Tanker.
  • Defender: Muita hahmoja tehostava tai vihollisia heikentävä arkkityyppi, jonka hyökkäysvoimat ovat toissijaisia.
  • Peacebringer ja Warshade ovat Kheldianeja, eeppisiä arkkityyppejä, jotka eroavat monin tavoin muista arkkityypeistä. Kheldianeilla on mm. kaksi erilaista ulkomuotoa, joihin sisältyvät erilaiset voimat.

Pelissä esiintyvät henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkumistavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paragon Cityssä voi liikkua eri tavoin. Yksi tavoista on Justice Mass Transit, eräänlainen metro. Kun supersankari on tarpeeksi kokenut, hän saa valita liikkumistavan, joka mahdollistaa nopeamman liikkumisen ympäri Paragon Cityä. Liikkumistavat ovat: Flight (lentäminen), Leap (hyppy), Super Speed (nopea juoksu) ja Teleportation (teleportaatio). Myöhemmillä kokemustasoilla liikkumistapoja voi parannella.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paragon City oli alussa kaupunki, jossa rikollisuus melkein hallitsi kaupunkia. Käytännössä mafialla oli vaikutusvaltaa kaikkialle: kaupungin hallitukseen, poliiseihin ja kaupungin asukkaisiin. 1930-luvulla tilanne kuitenkin muuttui, kun ensimmäiset supersankarit ilmestyivät ja alkoivat taistelemaan rikollisuutta vastaan. Järjestäytyneen rikollisuuden valta väheni ja kokonaiset mafiaperheet hävisivät. Rikolliset etsivät turvapaikkaa ja lopulta Rogue Isles-saaristosta tuli paheenpesä. Toisen maailmansodan aikana ensimmäiset superroistot ilmestyivät ja alkoivat taistelemaan supersankareita vastaan. Superroistot alkoivat hyökkäämään Paragon Cityyn tarkoituksenaan tappaa jokainen supersankari ja vallata kaupunki ja sitä kauttaa aloittaa maailmanvalloitus. Supersankarit pystyivät estämään superroistojen juonia ja hyökkäyksiä kunnes saivat vastaansa vieläkin suuremman uhan: muukalaisrotu Riktin, joka halusi vallata Maan.

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin julkaistaan vuodessa 3-4 ilmaista päivitystä, jotka tuovat lisää sisältöä peliin. Joulukuuhun 2010 mennessä päivityksiä on julkaistu 19, joista Issue 14 toi peliin kokonaan uudenlaisen lisän, Mission Architectin. Mission Architectin myötä pelaajat voivat luoda itse instanssitehtäviä ja usean tehtävän sisältäviä juonikaaria (storyarc). Näihin tehtäviin on myös mahdollista luoda uudenlaisia vihollisia käyttäen kaikkia pelissä olevia voimia ja ulkomuotoja. [7] Kesällä 2010 peliin julkaistiin issue 18 myötä myös isompi maksullinen lisäosa, Going Rogue. Going Rogue toi muassaan mm. uusia alueita, vihollisia ja tehtäviä. Going Rogue mahdollistaa hahmojen puolenvaihdot, siten että sankarit voivat kääntyä roistoiksi ja päinvastoin.

Riktit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Muukalaisrotu Rikti päätti hyökätä Maahan ja vallata se. He aloittivat hyökkäyksen Paragon Citystä, jossa oli suurin osa Maan supersankareista, jotka voisivat pysäyttää heidät. Supersankarit ja riktit aloittivat taistelun, jota kutsutaan ensimmäiseksi Rikti sodaksi. Näissä taisteluissa supersankareita johtivat Statesman ja tuntematon sankari, josta käytettiin nimitystä Hero 1. Riktien korkein komentaja oli kenraali Dra'Gon, jonka strategisten taitojen avulla riktit saivat merkittäviäkin voittoja sankareista. Sankarit kuitenkin pysäyttivät riktit ja nämä vetäytyivät. Riktit palasivat kuitenkin myöhemmin suuremmalla armeijalla ja hyökkäsivät koko Maata vastaan. Sankarit tajusivat, että eivät pystyisi pysäyttämään riktejä, joten heidät täytyi liittoutua Rogue Islesin superroistojen kanssa. Pakon edessä roistot suostuivat, mutta kumpikaan puoli ei pitänyt tästä. Riktit saatiin lopulta pysäytettyä, mutta taistelu vaati suurimman osan Maan supersankareiden hengistä kun vain muutama sankari jäi taistelussa eloon. Tämän jälkeen riktit eivät ole hyökänneet Maahan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.