CEP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ohjuksen tai ammuksen osumistarkkuutta. Lyhenteen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla Cep.

CEP (lyhenne sanoista Circular Error Probable) on luku jolla mitataan ohjuksen, ammuksen tai vastaavan osumistarkkuutta. CEP on sen ympyrän säde, jonka sisään puolet ohjuksista tai ammuksista osuu. Jos ohjuksen CEP on 100 metriä, puolet ohjuksista osuu 100 m säteisen ympyrän sisään. Tällöin lähes kaikki ohjukset osuvat 300 m sisään. Suuri CEP kuvaa huonoa tarkkuutta, pieni CEP hyvää tarkkuutta. CEP lasketaan normaalijakauman avulla.

Ohjusten CEP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä CEP määritetään ballistisille ja risteilyohjuksille.

Nykyään ohjuksen tarkkuutta parannetaan esimerkiksi tutkapääteohjauksella, inertianavigaatiolla ja GPS- tai vastaavalla suunnistusjärjestelmällä.[1]

CEP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaalijakauman hajontalukuja käytetään CEP:n laskemisessa.

CEP:iä laskettaessa oletetaan, että ohjusten epätarkkuus noudattaa normaalijakaumaa ja siitä laskettuja hajontalukuja. Esimerkiksi CEP 100 metriä tarkoittaa, että 50 % ohjuksista osuu 100 metrin säteelle kohteesta. 200 metrin säteelle osuu 93 % ja 300 metrin säteelle 99,8 %. Tällöin ohjus osuu harvoin yli 3:n CEP:n päähän.

Tieteellinen määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjusten tarkkuutta määritetään CEP:n ja systemaattisen virheen eli harhan avulla.[2] CEP:n määritelmän mukaan puolet ohjuksista osuu CEP:n säteisen tarkkuusympyrän sisään.[3] Kun tarkastellaan ohjusten harhaosumia, nämä voidaan ilmoittaa laukaisupaikasta ilmaistuna kantomatkana ja asimuuttikulmana suhteessa kohteeseen. Kun monta ohjusta osuu harhaan, osumakuviolle voidaan laskea painopiste, bias, joka ei ole yleensä kohteen kohdalla eli paikassa (0,0).

Matemaattisesti CEP asketaan osumisetäisyyksien pohjalta neliöidystä keskivirheestä MSE:stä. Tieteellisesti MSE on kantomatkavirheiden varianssien summa, johon lisätään asimuuttivirheiden varianssi ja kantomatkavirheiden kovarianssien summa, johon lisätään asimuuttivirheiden kovarianssi. Näihin lisätään osumien keskivektori eli painopiste, bias. Tällöin CEP on matemaattisesti neliöllisen keskiarvon RMS:n neliö. RMS on taas neliöjuuri osumaetäisyyksien neliöitten summasta, joka on jaettu osumien määrällä. Jos RMS:ää käytteään tarkkuuden mittana, sen rajaluku on tällöin 63–68 % osumista 50 %:n sijasta. 2DRMS on taas 95–98 %. 95 % osista menee säteen R95 sisään.

Läheisesti CEP:iin liittyviä arvoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EMT, ekvivalenttimegatonni: ydinräjähteen tuhovoima on karkeasti arvioituna räjähdysvoima E potenssiin 2/3, EMT=E^(2/3) 0,2 megatonnin räjähteen EMT on noin 0,34. Hyvin suurilla räjähteillä EMT-arvot ovat tämän kaavan mukaisia suurempia.

CMP, Countel Military Potential, "kovien" sotilaskohteiden tuhoamiskyky: lasketaan EMT/(CEP*CEP) eli EMT=E^(2/3)/(CEP*CEP)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chant, Christopher & Hogg, Ian: Suuri ydinsotatieto. Turku: Eita, 1984. ISBN 951-95781-6-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iskander SS26. Missile Threat. 5.12.2012. Arkistoitu 4.10.2014. Viitattu 19.2.2013. (englanniksi)
  2. Strategic Missiles Encyclopædia Britannica. Viitattu 19.2.2013. (englanniksi)
  3. Circular error probable. About.com. Arkistoitu 26.9.2015. Viitattu 19.2.2013. (englanniksi)