CALRE
CALRE, lyhenne sanoista Conferência das Assembleias Legislativas Regionais Europeias, kerää yhteen alueellisten hallitusten presidentit tai puheenjohtajat Italiasta, Espanjasta, Belgiasta, Saksasta, Itävallasta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta (vain Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin), Portugalista (Azorien ja Madeiran lainsäädännöllisten kokoonpanojen presidentit) ja Suomesta (vain Ahvenanmaan maakuntahallituksen puheenjohtajan).
Synty
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]CALRE sai alkunsa Espanjan Oviedossa vuonna 1997, Amsterdamin sopimuksen pohjalta aloitetun, Euroopan unionin parlamentaarista ulottuvuutta käsittelevän keskustelun tuloksena. Kansallisten parlamenttien tapaan ja Euroopan parlamentin silloisen presidentin, José María Gil-Robles y Gil-Delgadon, tuella lainsäädäntövallan omaavat alueelliset parlamentit ovat määritelleet työohjelman ja poliittiset tavoitteet.
Perustamisestaan vuodesta 1997 lähtien, Euroopan alueellisten lainsäädäntöelinten konferenssin (CALRE) tehtävänä on ollut edistää demokraattisia ja avoimen osallistumisen periaatteita Euroopan unionissa, puolustaa alueellisen demokratian arvoja ja periaatteita, sekä vahvistaa alueellisten lainsäädäntöelinten välisiä suhteita valvoen samalla niiden itsenäistä päätäntävaltaa.
Organisaatio
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]CALRE ei omaa oikeushenkilön asemaa ja sen istuin sijaitsee aina samassa paikassa väliaikaisen puheenjohtajan istuimen kanssa.
CALRE:n elimiä ovat puheenjohtaja, joka valitaan yhden vuoden toimikaudeksi, jota voidaan jatkaa vielä toisella vuodella, varapuheenjohtaja, valiokunta sekä täysistunto, ja sen toissijaisia elimiä ovat pääsihteeri sekä työryhmät.
Valiokuntaan kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, yksi puheenjohtaja kustakin valtiosta sekä työryhmien koordinaattorit, joista viimeksi mainituilla ei ole äänioikeutta.
Täysistunto kokoontuu kerran vuodessa (vuoden viimeisen neljän kuukauden aikana) ja siihen osallistuvat kaikkien lainsäädäntöelinten puheenjohtajat.
Puheenjohtaja valitsee pääsihteerin edustajantoimeen, jonka päätehtävä on tukea valiokuntaa tehtäviensä suorittamisessa.
Työryhmät muodostetaan täysistunnossa valiokunnan pyynnöstä.
Toiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]CALRE lunasti oman roolinsa jo Euroopan yleissopimuksen vuosilta, kansallisten parlamenttien toissijaisuuteen ja yhteistyöhön liittyvän keskustelun osalla.
Ensimmäiseen seikkaan liittyen, lainsäädäntövallan omaavien alueellisten parlamenttien osallistuminen varhaisvaroitusprosessiin yhdessä kansallisten parlamenttien kanssa määritellään aluksi perustuslakisopimuksessa ja sitten myös Lissabonin sopimuksessa.
Toisen seikan kohdalla CALRE osallistui Roomassa 5. toukokuuta 2003 järjestettyyn COSAC:in kokoukseen yhdessä Azorien lainsäädännöllisen elimen puheenjohtajan, Belgian ranskalaisen yhteisön parlamentin puheenjohtajan ja Toscanan neuvoston puheenjohtajan kanssa. Vuodesta 2003 alkaen CALRE on myös edistänyt parlamenttien välistä yhteistyötä kannustavia aloitteita, etenkin demokratiaan liittyen, järjestäen konferenssin Firenzen Palazzo Vecchiossa ja myöhemmin Strasbourgissa, Euroopan neuvoston kansallisten ja alueellisten parlamenttien kokoontumisten välillä 12. syyskuuta 2007.