Burl Ives

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burl Ives
Henkilötiedot
Syntynyt14. kesäkuuta 1909
Hunt City, Illinois
Kuollut14. huhtikuuta 1995 (85 vuotta)
Anacortes, Washington
Näyttelijä
Aktiivisena 19351993
Merkittävät roolit Sam-sheriffi elokuvassa Eedenistä itään
Big Daddy elokuvassa Kissa kuumalla katolla
Rufus Hannassey elokuvassa Suuri maa
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Golden Globe elokuvasta Suuri maa
Parhaan miessivuosan Oscar-palkinto elokuvasta Suuri maa

Aiheesta muualla
www.burlives.com
IMDb
Elonet

Burl Icle Ivanhoe Ives (14. kesäkuuta 1909 Hunt City, Illinois14. huhtikuuta 1995 Anacortes, Washington) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, kirjailija ja folklaulaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burl Ives aloitti laulajanuransa 1940-luvun alussa. Hän julkaisi uransa aikana noin 90 albumia, ja lukuisat hänet laulunsa sijoittuvat Yhdysvalloissa hittilistoilla. Hänen viimeinen albuminsa oli vuonna 1979 julkaistu Live in Europe. Vuonna 1963 hän voitti parhaan kantrilevytyksen Grammy-palkinnon kappaleella "Funny Way of Laughin'".

Burl Ives Paul Newmanin kanssa elokuvassa Kissa kuumalla katolla

Hänen elokuvadebyyttinsä oli Villi ori Smoky (Smoky, 1946), josta alkoi menestynyt elokuvaura. Hänen uransa tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa James Deanin tähdittämä Eedenistä itään (East of Eden, 1955), Paul Newmanin ja Elizabeth Taylorin tähdittämä Kissa kuumalla katolla (Cat on a Hot Tin Roof, 1958) sekä Suuri maa (The Big Country, 1958), jossa hänen vastanäyttelijöinään olivat muun muassa Gregory Peck, Jean Simmons ja Charlton Heston. Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi sheriffin rooli elokuvassa Kuuma suhde (Two Moon Junction, 1988). Hän voitti sekä parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon että parhaan miessivuosan Golden Globen elokuvasta Suuri maa.

Tämän lisäksi hän näytteli runsaasti Broadwaylla, niistä huomattavampina "Big Daddyn" rooli Tennessee Williamsin näytelmässä Kissa kuumalla katolla (24. maaliskuuta 195517. marraskuuta 1956), jonka roolin hän teki myöhemmin myös elokuvassa. Sen lisäksi hän näytteli myös runsaasti televisiossa. Hän teki runsaasti radio-ohjelmia 1940- ja 1950-luvuilla. Hän kirjoitti useita kirjoja, mukaan lukien vuonna 1948 julkaistu omaelämäkerta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burl Ives oli elämänsä aikana kaksi kertaa naimisissa, joista toinen avioliitto kesti hänen kuolemaansa saakka. Hänellä oli ensimmäisestä avioliitosta yksi lapsi ja toisesta avioliitosta kolme. Hän kuoli suusyövän aiheuttamiin komplikaatioihin 85-vuotiaana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Burl Ives.