Bukovina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bukovina on merkitty karttaan vihreällä.
Bukovina osana Itävaltaa 1775–1918.

Bukovina (ukr. Буковина, Bukovyna, romaniaksi Bucovina, saks. Bukowina, puol. Bukowina) on Karpaattien pohjoisrinteillä ja viereisillä tasankoalueilla sijaitseva historiallinen alue, joka on nykyisin jaettu valtiollisesti Romanian ja Ukrainan kesken. Sen historiallinen pääkaupunki on Tšernivtsi (ukr. Чернівці́; rom. Cernăuți, saks. Czernowitz, puol. Czernowiec, jidd. טשערנאוויץ Tšernovits). Kaupunki sijaitsee nykyään Ukrainan puolella.

Bukovina on ollut asuttua jo 4 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Alueesta tuli Moldavian ruhtinaskunnan keskus 1300-luvun puolivälistä. Seuraavien vuosisatojen aikana alue oli Puolan ja osmanien hallinnassa. Bukovina oli vuosina 1775–1918 Itävallan itäisin maakunta. Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa alue liitettiin osaksi Romaniaa. Elokuussa 1939 solmitun Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan nojalla Romania joutui kesäkuussa 1940 luovuttamaan alueen pohjoisosan Neuvostoliitolle.[1][2] Toisen maailmansodan päättäneen Pariisin rauhan yhteydessä alue jaettiin Romanian ja Neuvostoliiton kesken. Ukrainan itsenäistyessä Neuvostoliittoon kuulunut Pohjois-Bukovina tuli osaksi Ukrainaa.

Alueen väestö on pääasiassa romanialaista (alueen eteläosissa) ja ukrainalaista (alueen pohjoisosissa), joskaan etninen raja ei täysin noudattele valtioiden välistä rajaa. Bukovinassa elää myös muita vähemmistöjä, kuten romaneja ja juutalaisia.

Tšernivtsistä ovat kotoisin muun muassa saksankielinen runoilija Paul Celan (alk. Antschel), saksan- ja englanninkielinen kirjailija Rose Ausländer ja jiddišinkielinen kirjailija Josif Burg. Kaupungissa ovat vaikuttaneet myös Ukrainan kansallisrunoilija Ivan Franko, romanialainen romantiikan ajan runoilija Mihai Eminescu ja itsenäisen Ukrainan ensimmäisen presidentti Leonid Kravtšuk ja wieniläinen jugendtaiteilija Oskar Laske.

Tšernivtsi oli toiseen maailmansotaan ja holokaustiin asti tärkeä juutalaisen kulttuurin keskus. Kaupungin asukkaista noin kolmannes oli juutalaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppo Zetterberg (toim.): Maailmanhistorian pikkujättiläinen, s. 870. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1988.
  2. Otavan Iso tietosanakirja, osa 1, palsta 1553. Helsinki: Otava, 1961.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.