Bugatti Automobiles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bugatti Automobiles S.A.S.
Bugattin logo.svg
Perustettu heinäkuussa 1998
Avainhenkilöt Wolfgang Dürheimer
Kotipaikka Ranska Molsheim, Grand Est
Toimiala autoteollisuus
Tuotteet autot
Omistaja Volkswagen Group
Kotisivu www.bugatti.com

Bugatti Automobiles S.A.S. on ranskalainen urheiluautovalmistaja, jonka omistaa Volkswagen Group. Yrityksen kotipaikka on Molsheimissa, Ranskassa. Nykyisen Bugattin edeltäjä on Automobiles Ettore Bugatti, joka lakkautettiin vuonna 1963. Vuonna 1987 italialainen liikemies ostin Bugattin, ja yritys toimi virallisesti nimellä Bugatti Automobili S.p.A. Volkswagen Group osti Bugatti-nimen oikeudet vuonna 1998, ja ensimmäinen Volkswagenin kehittämä tuotantomalli, Veyron, esiteltiin vuonna 2005.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferdinand Piëchin johtama Volkswagen Group osti Bugatti-nimen oikeudet kesäkuussa 1998. Sitä ennen Volkswagen oli ostanut Lamborghinin ja Bentleyn.

Volkswagen perusti virallisesti uuden Bugattin 22. joulukuuta 2000. Karl-Heinz Neumannista tuli yrityksen johtaja. Seuraavaksi uusi yhtiö osti Ettore Bugattin vieratalona toimineen Château Saint Jean-kartanon Dorlisheimista, Molsheimin läheltä. Rakennus uudistettiin ja siitä tuli Bugatti Automobilesin päämaja. Uusi moderni tehdas rakennettiin kartanon läheisyyteen. Se avattiin 3. syyskuuta 2005.

Bugatti valmisti Veyron-nimistä mallia vuoteen 2015. Sen korvasi Bugatti Chiron.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EB110 GT

Bugatti Automobili SpA valmisti Bugatti EB110 -autoa 1990-luvulla. Volkswagen osti yrityksen myöhemmin.

Veyron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veyron 16.4
Pääartikkeli: Bugatti Veyron

Bugatti Veyron EB 16.4:ää valmistettiin vuosina 2005–2015.

Auton suunnittelu alkoi 1999 nimellä EB 18/4 "Veyron"-nimisellä konseptiautolla. Autossa oli paljon yhtäläisyyksiä lopullisen tuotantomallin kanssa. Veyronin pääsuunnittelijaksi tuli Hartmut Warkuß ja ulkomuodot suunnitteli Jozef Kabaň. Giorgetto Giugiaro oli suunnitellut aiemmat Bugatti-autot.

Chiron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiron
Pääartikkeli: Bugatti Chiron

Veyronin seuraaja esiteltiin vuoden 2016 Geneven autonäyttelyssä. Sen nimeksi tuli Bugatti Chiron. Hinta on noin 2,4 miljoonaa euroa.

Chironissa on 1500 hevosvoimaa ja sen huippunopeus on noin 420 km/h. Se yltää 100 km/h:n 2.5 sekunnissa. Autoa valmistetaan 500 kappaletta.

La Voiture Noire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

La Voiture Noire

Malli esiteltiin vuoden 2019 Geneven autonäyttelyssä. Ensimmäinen kappale autoa myytiin 11 miljoonalla eurolla.

La Voture Noiressa sama moottori kuin edeltäjässään Chironissa. Siinä on 1500 hevosvoimaa ja sen huippunopeus on noin 420 km/h. Se yltää 100 km/h:n 2,5 sekunnissa. Sen musta kori on hiilikuidusta käsin räätälöity ja siinä on muun muassa 6 pakoputkea, Auton esikuvana on ollut legendaarinen Bugatti Type 57 SC Atlantic.[1]

Konseptiautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italdesign Giugiaron suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Volkswagen Group palkkasi Italdesign Giugiaron suunnittelemaan sarjan Bugatti-konseptiautoja. Ensimmäinen niistä oli EB118 joka oli kaksiovinen coupe. Se esiteltiin yleisölle Pariisin autonäyttelyssä 1998. Seuraavaksi tuli EB218, joka oli neliovinen sedan. Superauto 18/3 Chiron oli autoista viimeinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]