Bruce – taivaanlahja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bruce – taivaanlahja
Bruce Almighty
Ohjaaja Tom Shadyac
Käsikirjoittaja Steve Koren
Mark O'Keefe
Steve Oedekerk
Tuottaja Gary Barber
Roger Birnbaum
Säveltäjä John Debney
Kuvaaja Dean Semler
Leikkaaja Scott Hill
Pääosat Jim Carrey
Morgan Freeman
Jennifer Aniston
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 23. toukokuuta 2003
Suomi 25. heinäkuuta 2003
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 000 000 dollaria
Seuraaja Evan taivaanlahja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Bruce – taivaanlahja (Bruce Almighty) on Tom Shadyacin ohjaama komediaelokuva vuodelta 2003. Elokuvassa Bruce Nolanin (Jim Carrey) valittamisesta suivaantunut Jumala (Morgan Freeman) antaa tehtävänsä hetkeksi tämän harteille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce Nolan on televisiotoimittaja buffalolaisella Eyewitness-uutiskanavalla. Hän ei onnistu saamaan paikkaa uutisankkurina ja useiden onnettomien tapahtumien jälkeen Bruce alkaa syyttää Jumalaa epäoikeudenmukaisesta kohtelusta ja huonosta työstä jumalana. Tämän jälkeen Jumala ottaa yhteyttä häneen ja antaa tälle voimansa, jotta Bruce voi todistaa olevansa parempi jumala.

Alkuhämmennyksen jälkeen Bruce alkaa käyttää uusia voimiaan oman etunsa tavoittelemiseen. Hän sabotoi kollegansa työtä saadakseen parempaa työtä uutistoimituksessa ja jopa muokkaa avovaimonsa rintoja ja seksiviettiä. Brucelle valkenee pian, että Jumalan työhön kuuluu myös muiden ihmisten huolien hoitaminen ja hän alkaa vastata ihmisten rukouksiin sähköpostin kautta.

Brucen jumalalliset voimat tekevät kuitenkin hallaa hänen parisuhteelleen, sillä hänen avovaimonsa kyllästyy Brucen itsekeskeisyyteen. Lopussa Bruce ymmärtää, että jumalan työt on parasta jättää Jumalan tehtäväksi, ja hän pyytääkin tätä ottamaan takaisin työnsä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jim Carrey    Bruce Nolan  
 Morgan Freeman    Jumala  
 Jennifer Aniston    Grace Connelly  
 Lisa Ann Walter    Debbie  
 Philip Baker Hall    Jack Baylor  
 Steve Carell    Evan Baxter  
 Catherine Bell    Susan Ortega  
 Sally Kirkland    Anita Mann  
 Nora Dunn    Ally Loman  
 Jack Jozefson    "koditon mies"  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai melko vaihtelevan vastaanoton, Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvan arvioista positiivisia on 49 %, ja Metacritic -sivustolla arvostelujen keskiarvo on 46/100.

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 23. toukokuuta 2003 ja viikonlopun aikana se tuotti 85,7 miljoonaa dollaria, enemmän kuin mikään muu elokuva ikinä kaatuneiden muistopäivän viikonloppuna. Bruce – taivaanlahja säilytti kärkipaikkansa vuoteen 2006 asti, kunnes X-Men: Viimeinen kohtaaminen syrjäytti sen. [1] Kaiken kaikkiaan elokuva tuotti lähes 243 miljoonaa dollaria kotimaassaan ja 242 miljoonaa maailmanlaajuisesti. [2] Suomessa se oli 5. katsotuin elokuva vuonna 2003. [3]

Elokuva kiellettiin Egyptissä ja Malesiassa islaminuskoisten uskonryhmien painostuksesta, koska ryhmät eivät hyväksyneet ihmisen voivan näytellä Jumalaa. [4] [5] Malesiassa kielto myöhemmin peruttiin. [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brandon Gray: 'Bruce' Blesses Memorial Weekend with $85.7 Million boxofficemojo.com. 27. toukokuuta 2003. Viitattu 13. lokakuuta 2007. (englanniksi)
  2. Bruce Almighty Box Office Mojo. Arkistoitu 30.5.2012. Viitattu 13. lokakuuta 2007. (englanniksi)
  3. Katsotuimmat elokuvat 2003 Filmikamari. Arkistoitu 20.8.2007. Viitattu 13. lokakuuta 2007.
  4. 'Bruce Almighty' banned in Egypt middle-east-online.com. 6. marraskuuta 2003. Viitattu 13. lokakuuta 2007. (englanniksi)
  5. Malesiassa ministeri vaatii Bruce – Taivaanlahja -elokuvalle esityskieltoa 30. heinäkuuta 2003. MTV3. Viitattu 13. lokakuuta 2007.
  6. Archie Thomas: Carrey laffer gets go-ahead in Malaysia findarticles.com. elokuu 2003. Viitattu 13. lokakuuta 2007. (englanniksi)