Bromoformi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bromoformi
Bromoform-2D.png
Bromoform-3D-vdW.png
Tunnisteet
CAS-numero 75-25-2
IUPAC-nimi tribromimetaani
SMILES C(Br)(Br)Br
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava CHBr3
Moolimassa 252,73 g/mol
Tiheys lämpötilassa 15 °C 2,899 g/cm³
Sulamispiste 8,3 °C
Kiehumispiste 149–152 °C
Liukoisuus 0,1 g/100 ml (veteen 20 °C)

GHS-pictogram-skull.svg GHS-pictogram-pollu.svg

Bromoformi (tribromimetaani, metyylitribromidi) on kemiallinen yhdiste, jonka kemiallinen kaava on CHBr3 ja CAS-numero 75-25-2. Se on normaaliolosuhteissa väritöntä nestettä, jolla on makea tuoksu. Valon ja ilman vaikutuksesta bromoformi muuttuu väriltään kellertäväksi.

Bromoformia vapautuu valtameristä, ja se on ilmakehän orgaanisen bromin tärkein lähde. Se liukenee melko huonosti veteen (0,1 g/100 ml lämpötilassa 20 °C) ja haihtuu helposti ilmaan. Suurin osa ympäristöön joutuvasta bromoformista muodostuu sivutuotteena, kun klooria lisätään juomaveteen. Veden sisältäessä kloorin lisäksi luonnosta peräisin olevaa bromidia tällöin voi muodostua bromoformin lisäksi myös diklooribromimetaania (CHCl2Br) ja dibromikloorimetaania (CHClBr2).

Bromoformia ja tetrabromieteeniä (C2Br4) on käytetty palonestoaineena muun muassa vaahtojen kuten polyuretaanin, polyesterikuitujen ja polystyreenin suojaamiseen palamiselta.

Bromoformi on yksi trihalometaaneista, joita ovat myös trifluorimetaani (CHF3) eli fluoroformi (HFC-23), trikloorimetaani (CHCl3) eli kloroformi ja trijodimetaani (CHI3) eli jodoformi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.