Brita Sidonia Gadd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brita Sidonia Gadd (ent. Fahlenius)
Henkilötiedot
Syntynyt29. toukokuuta 1741
Turku, Ruotsi
Kuollut30. maaliskuuta 1810 (68 vuotta)
Strömsby, Kirkkonummi, Suomi
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti kirjailija
Vanhemmat Turun piispa Jonas Fahlenius
Sara Charlotta Teppati
Puoliso professori Pehr Adrian Gadd (avioituivat 1759)
Kirjailija
Tuotannon kieliruotsi
Tyylilajit sanomalehtikirjallisuus, runo
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Brita Sidonia Gadd (o.s. Fahlenius, 29. toukokuuta 1741 Turku30. maaliskuuta 1810 Strömsby, Kirkkonummi) oli suomalainen sanomalehtikirjailija.

Brita Gaddia pidetään yhtenä ensimmäisistä suomalaisista sanomalehtikirjailijoista, vaikka häneltä tunnetaan vain yksi julkaistu runo. Hänen ruotsinkielinen runonsa kuningas Adolf Fredrikin kuolemasta julkaistiin 15. huhtikuuta 1771 Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo -lehdessä, joka oli Suomen ensimmäinen sanomalehti.

Runo oli nimeltään Öfwer hans Kongl. Maj:ts för Riket högstbedröfweliga Dödsfall[1]. Runoa on pidetty arvokkaana aikakautensa kulttuurin ilmentymänä.

Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo kiitti julkaisun yhteydessä kirjoittajaa ja naisten aktiivisuutta yleensä: ”Koska emme mitään niin suuresti halua kuin kehottaa ja elähyttää kirjallisuuttamme, niin ei voi olla muuta kuin mieluista meille, että naissukupuoli niin kiitettävästi koettaa edistää tarkoitustamme.”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mäkelä-Alitalo, Anneli: Gadd, Brita Sidonia (1741 - 1810) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 20.10.2002 (päivitetty 4.3.2016). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 8.3.2016.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gadd, Brita: Öfwer hans Kongl. Maj:ts för Riket högstbedröfweliga Dödsfall. Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo, 15.4.1771. Aurora-seura. Artikkelin verkkoversio.