Brii

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brii (engl. Bree) on kylä J. R. R. Tolkienin luomassa fiktiivisessä Keski-Maassa. Se sijaitsee Eriadorissa, itään Konnusta ja on sanottu, että inspiraationa Briille on toiminut Buckinghamshiren kylä Brill, jossa Tolkien kävi säännöllisesti Oxfordin alkuaikoinaan. Oletettavasti Tolkien myös asui Brillissä.[1]

Brii oli jo hyvin vanha asumus Eriadorissa Kolmannen Ajan aikaan, mutta sitä hallinneen Cardolanin kuningaskunnan, romahduksen myötä Brii jatkoi menestystään ilman mitään keskusjohtoa tai hallintoa monien vuosisatojen ajan.

Sormuksen sodan aikaan Brii oli kaikkein läntisin ihmisten asutuskeskus ja se oli yksi vain kolmesta tai neljästä asutuskeskuksesta koko Eriadorissa.

Suoraan lähteen Briistä olivat Hautakerot sekä Vanha Metsä. Brii oli tärkein kylä Briimaassa, joka oli pieni metsäinen alue pohjois-eteläsuunnassa kulkevan Vihertien ja itä-länsisuuntaisen tien risteyksessä Eriadorissa. Briimaa oli ainoa paikka Keski-Maassa, jossa ihmiset ja hobitit asuivat yhdessä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjassa Taru sormusten herrasta Frodo tapasi Konkarin (Aragorn) Briin suurimmassa ja suosituimmassa majatalossa, Pomppivassa Ponissa.

Brii on myös paikka, jossa Gandalf Harmaa ja Thorin Tammikilpi tapasivat ennen kirjan Hobitti tapahtumia. Molemmat ajattelivat samaa ongelmaa, lohikäärme Smaugia Ereborissa.