Brighton Dome

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brighton Dome

Brighton Dome on Brightonissa, Englannissa sijaitseva tapahtumien pitopaikka, johon kuuluvat konserttihalli, Corn Exchange sekä teatteri Pavilion. Brighton Dome rakennettiin Walesin prinssille, ja se valmistui vuonna 1805. Nykyäänkin Brighton Dome kuuluu Royal Pavilionin omaisuuteen ja Dome on yhdistetty siihen maanalaisella tunnelilla. Alkujaan konserttihalli oli prinssin talleina ja Corn Exchange ratsastuskouluna.

William Porden suunnitteli prinssille uuden tallin ja ratsastuskoulun, johon hän sai ideoita Intiaa kuvaavista vesiväripiirroksista. Niinpä rakennuksesta tuli indo-goottilaistyylinen ja sen päähallin päälle rakennettiin valtava lasikupoli, läpimitaltaan 24 m ja 19 m korkea. Monet pessimistit ennustivat, että tämä uskalias rakennelma romahtaisi, kun rakennustelineet poistettaisiin. Tallit muutettiin konserttisaliksi suunnilleen vuonna 1860. Sen jälkeen sekä konserttisali että Corn Exchange ovat käyneet läpi monia eri muodonmuutoksia, joista viimeisin, 22 miljoonaa puntaa maksanut konserttisalin remontti tehtiin vuosina 2001 ja 2002. Entisöintiä avustivat mm. Lontoon filharmoninen orkesteri, Courtney Pine, Nigel Kennedy ja Fatboy Slim.

Brighton Dome on ollut muun muassa vuoden 1974 Eurovisionin laulukilpailun näyttämönä, kun ABBA voitti kilpailun kappaleellaan "Waterloo". Muita merkittäviä Brighton Domessa esiintyneitä artisteja ja yhtyeitä ovat olleet muun muassa Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd, Ozzy Osbourne, Lily Allen, Beyoncé, Katy Perry ja Alesha Dixon.

Brighton Domessa esitetään myös monen eri musiikkityylin konsertteja, näytelmiä, balettia, komediaa ja nykytanssia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.