Royal Pavilion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Royal Pavilion
Sijainti Yhdistynyt kuningaskunta Brighton
Rakennustyyppi kuninkaallinen asuinrakennus
Valmistumisvuosi 1787-1811
Suunnittelija John Nash
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Royal Pavilion on entinen kuninkaallinen asuinrakennus, joka sijaitsee Brightonissa, Englannissa. Royal Pavilionin rakentaminen aloitettiin vuonna 1787 Yrjö IV:n merenrantapiilopaikaksi, ja rakentaminen jatkui vuoteen 1811. Royal Pavilion edustaa indo-goottilaista tyyliä, joka vallitsi Intiassa 1800-luvulla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walesin prinssi, josta tuli myöhemmin kuningas Yrjö IV, vieraili Brightonissa ensimmäisen kerran vuonna 1783, vähän täysi-ikäisyytensä saavuttamisen jälkeen. Merenrantakaupungista oli tullut hienostunut Georgen sedän, Cumberlandin herttuan, asuinpaikan myötä. Prinssi jakoi setänsä kiinnostuksen teatteria, keittotaitoa ja pelaamista kohtaan, ja hän asettui asumaan Royal Pavilioniin setänsä luokse. Lisäksi prinssin lääkäri oli kertonut meriveden olevan hyväksi prinssin kihdille. Vuonna 1786 prinssi vuokrasi vaatimattoman, entisen maatalon Steinestä, Brightonin vehreältä alueelta, jota turistit pitivät huvikävelypaikkanaan. Lontoon kuninkaallisesta hovista etäällä oleva Pavilion oli prinssille hienovarainen paikka hänen ja pitkäaikaisen kumppaninsa, neiti Fitzherbertin, rakkaussuhteelle. Prinssi halusi mennä naimisiin Fitzherbertin kanssa ja he solmivat avioliiton salassa, sillä roomalaiskatolisuus esti Fitzherbertin avioliiton.

Vuonna 1787 Carlton Housen suunnittelija Henry Holland palkattiin laajentamaan olemassa olevaa rakennusta, josta tuli yksi Marine Pavilionin siivistä. Siipi liitettiin keskimmäiseen pyörörakennukseen, jossa oli vain kolme päähuonetta, aamiais- ja illallishuoneet sekä kirjasto. Vuosina 1801 ja 1802 Pavilionia laajennettiin jälleen uudella illallishuoneella ja kasvihuoneella. Prinssi myös osti kiinteistöä ympäröivät maat, joille intialaistyylinen loistelias ratsastuskoulu ja kuuden hevosen talli rakennettiin vuosina 1803–1808.

Vuosina 1815–1822 suunnittelija John Nash laajensi ja suunnitteli Pavilionin uudelleen sellaiseksi, miltä se näyttää vielä tänäkin päivänä. Keskellä Brightonia sijaitseva intialaistyylinen palatsi näyttää upealta, tosin rakennuksen mielikuvituksellinen sisustus on saanut vahvasti vaikutteita sekä kiinalaisesta että intialaisesta tyylistä.[1]

Royal Pavilionin myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningas Yrjö IV:n kuoltua vuonna 1830 hänen seuraajansa kuningas Vilhelm IV oleskeli Pavilionissa lukuisilla vierailuillaan. Kuningatar Viktoria ei kuitenkaan pitänyt Brightonin ja Pavilionin yksityisyyden ja tilan puutteesta, vaan osti maata Wightsaarelta Osborne Housea varten, josta tuli kuninkaallisen perheen loma-asunto. Viktorian vierailtua Pavilionissa viimeisen kerran vuonna 1845 hallitus suunnitteli myyvänsä rakennuksen ja sen maat. Lopulta hallitus myi Pavilionin kaupungille 53 000 punnalla vuonna 1850. Monet Pavilionin alkuperäisistä kalusteista poistettiin, ja suurin osa päätyi joko Buckinghamin palatsiin tai Windsorin linnaan. Pavilionin muututtua yksityisrakennuksesta julkiseksi se alkoi kiinnostaa turisteja.

Nykyään Royal Pavilionissa vierailee vuosittain noin 400 000 turistia, ja Pavilion onkin yksi Brightonin päänähtävyyksistä.

Royal Pavillion elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Royal Pavillion nähdään pikaisesti lyhytelokuvassa Lumiukko kohdassa, jossa poika ja lumiukko ovat lentelemässä erilaisten maisemien ylitse.

Kuvia Royal Pavilionista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Nash, Royal Pavilion, Brighton Khan Academy. Viitattu 6.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Royal Pavilion.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.