Brasilianvaeltajahämähäkit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brasilianvaeltajahämähäkit
Phoneutria nigriventer
Phoneutria nigriventer
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Osalahko: Araneomorphae
Yläheimo: Lycosoidea
Heimo: Ctenidae
Suku: Brasilianvaeltajahämähäkit Phoneutria
Perty, 1833
Lajit
Katso myös

  Brasilianvaeltajahämähäkit Wikispeciesissä
  Brasilianvaeltajahämähäkit Commonsissa

Brasilianvaeltajahämähäkit (Phoneutria) on suku, johon kuuluu maailman myrkyllisimpiä hämähäkkejä.[1] Useimmat hämähäkkien puremisista johtuvat kuolemat on aiheuttanut brasilianvaeltajahämähäkki.

Suvun lajeja löytyy trooppisesta Amerikasta Costa Ricasta pohjoiseen Argentiinaan. Näitä hämähäkkejä on myös kulkeutunut banaanikuljetuksien mukana Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.[2] Päivisin nämä yöaktiiviset hämähäkit piileskelevät termiittikeoissa, kaatuneiden puiden ja kivien alla sekä myös banaanifarmeilla ja ananaskasveissa.

Phoneutria-lajit ovat luonteeltaan hyvin aggressiivisia. Uhattuna hämähäkki asettuu ominaiseen varoitusasentoon, jossa kaksi ensimmäistä raajaparia on kohotettuna ylös ja hämähäkki huojuttaa ruumistaan sivusuunnassa. Mikäli tämä ei auta, eläin hyökkää empimättä kohti ja puree.

Phoneutria feraa pidetään maailman myrkyllisimpänä hämähäkkilajina ja se on päässyt myrkyllisyytensä ansiosta myös Guinnessin ennätysten kirjaan. Phoneutria nigriventer, joka on yleinen Brasilian suurkaupungeissa, aiheuttaa yksistään São Paulossa 600–800 puremaa vuosittain, joskin kuolemantapaukset ovat harvinaisia. Brasilianvaeltajahämähäkit esiintyvät usein ihmisasumusten lähellä, sillä jätteissä viihtyvät hyönteiset ovat niille mieluisa ravinnonlähde. Sisätiloihin hämähäkit tulevat kuitenkin lähinnä vahingossa. Sisätiloissa tavattavat hämähäkit ovat useimmiten koiraita ja lähes 35 % löydöistä tapahtuu maalis–toukokuussa, jolloin koiraat liikkuvat aktiivisesti etsimässä parittelukumppania. Purematapauksessa naaraan purema johtaa kuitenkin useammin kuolemaan. Syynä tähän saattaa olla koiraan pienempi myrkkymäärä tai mahdollisesti sen erilainen koostumus. Naaraspuolisen P. nigriventerin myrkyn LD50-arvo hiirelle on 0,15 µg, kun koiraalla vastaava luku on 0,21 µg.[3]

Brasilianvaeltajahämähäkkejä pidetään terraarioeläiminä, joskaan aggressiivisuutensa ja myrkyllisyytensä vuoksi ne eivät ole kovin yleisiä.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guinnessin ennätysten kirja, 2007lähde tarkemmin?
  2. Deadly spider found in banana box BBC News. 5.9.2008. Viitattu 7.3.2020. (englanniksi)
  3. Herzig. Volker & Ward, Richard John & Ferreira, Wagner dos Santos: Intersexual variations in the venom of the Brazilian ‘armed’ spider Phoneutria nigriventer (Keyserling, 1891). Toxicon, 2002, 40. vsk, nro 10, s. 1399–1406. doi:10.1016/S0041-0101(02)00136-8. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.3.2020. (englanniksi)
  4. Fouskaris, Jon: Brazilian Wandering Spider, (Phoneutria fera) Petbugs.com. Arkistoitu 17.5.2012. Viitattu 7.3.2020. (englanniksi)
  5. Pettersson, Lennart: Brazilian wandering spider, (Phoneutria nigriventer, Keyserling 1891) in terrarium Minaxtarantulas.se. 28.6.2009. Viitattu 7.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]