Brändö gymnasium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brändö gymnasium. Takana näkyy Brändö lågstadieskolan punainen katto.

Brändö gymnasium on ruotsinkielinen lukio Helsingin Kulosaaressa. Niin kuin muutkin suomalaiset lukiot, Brändö gymnasium on yleissivistävä koulu. Se on kuitenkin ainoa ruotsinkielinen koulu Etelä-Suomessa, jolla on urheilulukion nimike. Koulussa on noin 400 opiskelijaa, joista noin 50 opiskelee niin kutsutulla urheilulinjalla. Koulussa työskentelee kolmisenkymmentä opettajaa ja muuta henkilökuntaa. Brändö gymnasium toimii tiiviissä yhteistyössä muun muassa Mäkelänrinteen lukion ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean kanssa.

Ylimääräisten liikuntakurssien lisäksi koulussa on tarjolla esimerkiksi saksan, ranskan ja espanjan kielen opetusta. Opiskeluun kuuluu usein kurssivierailuja ja koulu järjestää vuosittain opintomatkoja ulkomaille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brändö svenska samskola perustettiin vuonna 1912 yksityisenä kotikouluna. Vuonna 1920 se sai luvan muuttua kuusiluokkaiseksi yksityiseksi oppikouluksi. Samoihin aikoihin valmistui edelleen käytössä oleva koulurakennus, jota on laajennettu 1956. Vuonna 1973 koulu yhdistettiin Botby svenska samskolanin kanssa, jolloin syntyi Östra svenska läröverket. Lukioluokat jäivät Kulosaareen ja keskikoululuokat viimeksi mainitun tiloihin Vartiokylään. Koulu kunnallistettiin peruskoulu-uudistuksen yhteydessä syksyllä 1977 ja pilkottiin erilliseksi lukioksi (Brändö gymnasium) ja yläasteeksi (Botby högstadieskola).[2]

Tunnettuja lukion entisiä tai nykyisiä oppilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae Helsingin lukioiden sisäänpääsyrajat (.xls) Helsingin kaupunki. Viitattu 22.7.2020.
  2. Brändö svenska samskola (Helsingfors) 1920-1973; Östra svenska läroverket (Helsingfors) 1973-1977 Suomen yksityisten oppikoulujen digitaalinen matrikkeli.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]