Onttosarviset

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Bovidae)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nautaeläimet
Saharanantilooppi, nauta mufloni, vuorigaselli juovagnuu, impala
Saharanantilooppi, nauta
mufloni, vuorigaselli
juovagnuu, impala
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Nautaeläimet
Bovidae
Gray, 1821
Alaheimot [1][2]
Katso myös

  Onttosarviset Wikispeciesissä
  Onttosarviset Commonsissa

Nautaeläimet[2] eli onttosarviset[3][4][5] (Bovidae) on sorkkaeläinten lahkoon kuuluva laaja ja monimuotoinen nisäkäsheimo. Siihen kuuluu noin 140 lajia, joita elää luonnonvaraisena kaikilla muilla mantereilla paitsi Australiassa ja Antarktiksella. Onttosarvisiin kuuluvat muun muassa naudat, vuohet ja erilaiset antiloopit ja gasellit. Niistä on fossiilijäänteitä varhaiselta mioseenikaudelta alkaen.lähde?

Suurimmat nautaeläinten heimon lajit painavat paljon yli tonnin ja ovat kaksi metriä korkeita. Pienimmät taas ovat kutakuinkin kissan kokoisia. Suurin osa elää laumoissa mutta jotkin lajit myös pääasiassa yksin. Kaikki heimon lajit ovat kasvinsyöjiä, ja niillä on neliosainen vatsa, jonka ansiosta ne pystyvät käyttämään ravinnoksi muille eläimille kelpaamattomia kasvinosia. Kaikilla uroksilla ja monilla naarailla on sarvet.lähde?

Useita nautaeläinlajeja, kuten nauta, vesipuhveli, jakki, lammas ja vuohi, on kesytetty kotieläimiksi.

Nimeä nautaeläimet on käytetty myös ahtaammassa mielessä viittaamaan nautojen eli nautaeläinten alaheimoon.

Nautaeläimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Bovidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 15.3.2012. (englanniksi)
  2. a b Nautaeläimet – Bovidae laji.fi Suomen Lajitietokeskus
  3. Nummi, Petri & Blomqvist, Leif: Maailman luonto: Nisäkkäät 2, s. 150–212. Espoo: Weilin+Göös, 1999. ISBN 951-35-6503-3.
  4. Laukkanen, Anna-Maija; Virtanen, Matti: Koko perheen eläinkirja, s. 114–115. (Toinen painos). Vantaa: Kirjalito, 1997. ISBN 951-28-1927-9.
  5. Koivisto, Ilkka & Sarvala, Maija & Liukko, Ulla-Maija (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet 3. Nisäkkäät, Matelijat, s. 123. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4689-6.