Boris Štšerbina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Boris Jevdokimovitš Štšerbina (ven. Борис Евдокимович Щербина, 5. lokakuuta 191922. elokuuta 1990) oli neuvostoliittolainen poliitikko, joka toimi Neuvostoliiton varapääministerinä 1984–1989.lähde?

Štšerbina syntyi Debaltsevossa ukrainalaisen rautatietyöläisen perheeseen. Hän liittyi kommunistiseen puolueeseen 1939[1] ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi talvisotaan.lähde?

Štšerbina valmistui Harkovan rautatieinstituutista 1942. Hän kävi Ukrainan kommunistisen puolueen alaisen puoluekoulun ja toimi Harkovassa Komsomolin johdossa suuren isänmaallisen sodan aikana. Hän työskenteli 1950-luvun puolueen tehtävissä Irkutskissa ja myöhemmin Tjumenissa. Vuonna 1973 Štšerbinasta tuli öljy- ja kaasurakentamisteollisuuden ministeri.[1] Štšerbina tunnetaan työstään Länsi-Siperian öljy- ja kaasuvarojen hyödyntämiseksi.lähde?

Varapääministerinä Štšerbinan tehtäviin kuuluivat Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden ja Armenian maanjäristyksen pelastus- ja raivaustyöt.lähde?

Štšerbina oli ehdokasjäsen Keskuskomiteaan vuodesta 1961. Hänet valittiin edustajaksi 6.–9. korkeimpaan neuvostoon. Štšerbina sai kahdesti Leninin kunniamerkin, Lokakuun vallankumouksen kunnianmerkin ja muita kunnianosoituksia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Щербина Борис Евдокимович // Большая советская энциклопедия