Bodo Ramelow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bodo Ramelow vuonna 2017

Bodo Ramelow (s. 16. helmikuu 1956, Osterholz-Scharmbeck, Ala-Saksi, Länsi-Saksa) on Saksan vasemmistopuolueen poliitikko. Hän on toiminut vuodesta 2014 Thüringenin pääministerinä. Aiemmin hän toimi aiemmin Thüringenin maapäivien vasemmistopuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtajana. Ramelow on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ura ennen osavaltiopääministeriyttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramelow on syntynyt ja kasvanut Länsi-Saksan puolella. Hän kouluttautui vähittäiskauppiaaksi ja työskenteli 1980-luvulla muun muassa kaupan ammattiliitossa ja pankissa. Ramelow muutti Thüringeniin, entiseen Itä-Saksaan, Saksojen yhdistyessä vuonna 1990. Thüringenissä hänestä tuli Itä-Saksan entisen hallitsevan kommunistipuolueen SED:in seuraajan Demokraattisen sosialismin puolueen (PDS) jäsen. Ensimmäisen kerran Ramelow valittiin Thüringenin maapäiville vuonna 1999, ja vuonna 2001 hän nousi puolueensa parlamenttiryhmän puheenjohtajaksi.

Helmikuussa 2004 Ramelow valittiin puolueensa pääehdokkaaksi seuraavissa osavaltiovaaleissa. Kesäkuussa 2004 PSD sai historiansa parhaimman tuloksen Saksojen yhdistymisen jälkeen, saaden 26,7 prosenttia äänistä Thüringian osavaltiovaaleissa. Ramelow valittiin uudelleen myös puolueensa puheenjohtajaksi Thüringenin osavaltiossa.

Kesäkuun alussa 2005 Ramelow oli yksi neuvottelijoista PDS:n ja WASG:n yhdistymisessä yhdeksi puolueeksi. WASG eli "Vaalivaihtoehto - Työ ja Sosiaalinen oikeudenmukaisuus" oli SPD:sta eronnut vasemmistosiipi. Neuvottelujen tuloksena syntyi vasemmistopuolue Linke, joka aloitti virallisesti toimintansa vuonna 2007. Vuoden 2005 syyskuussa Ramelow valittiin uuden puoleen varapuheenjohtajaksi Saksan liittopäiville. Hän johti puolueen uudelleen toiseksi suurimmaksi vuoden 2009 Thüringenin osavaltiovaaleissa 27,4 prosenttiyksikön kannatuksella.

Nouseminen Thüringenin pääministeriksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2014 osavaltiovaaleissa syyskuussa Ramelow valittiin Thüringenin maapäivillä osavaltiopääministeriksi. Hän muodosti hallituksen sosialidemokraattien eli SPD:n ja Vihreiden kanssa, jotka tukivat pääministeriyttä. Kyseessä on ensimmäinen kerta Saksojen yhdistymisen jälkeen, kun Linke sai osavaltiopääministerin paikan.

Ramelow johti puolueensa vaalivoittoon vuoden 2019 osavaltiovaaleissa ja Linke nousi ensimmäistä kertaa minkään osavaltion suurimmaksi puolueeksi yli 30 prosentin kannatuksella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.landesregierung-thueringen.de/mp/mp/ (saksaksi)
  2. https://www.reuters.com/article/us-germany-politics-left-vote/german-state-elects-reform-communist-leader-in-historic-shift-idUSKCN0JJ0SF20141205 (englanniksi)