Bloody Mary

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee alkoholijuomaa. Kansantarinan Bloody Marysta on oma artikkelinsa.
Bloody Mary.

Bloody Mary on tomaattimehusta, vodkasta ja erilaisista mausteista sekoitettu alkoholijuoma. Drinkin mausteista yleisimpiä ovat worcesterkastike, tabasco, lihaliemi, retikka, varsiselleri, suola, mustapippuri, cayennepippuri ja sitruunamehu. Drinkki voidaan valmistaa myös alkoholittomana, jolloin sitä kutsutaan Virgin Maryksi. Jotkut baarit käyttävät valmiiksi maustettua mehusekoitusta, johon lisätään vain vodka. Varsiselleri on perinteinen sekoitustikku.

Useimmin drinkin keksijäksi mainittu baarimikko on Fernand Petiot, joka työskenteli Pariisissa Harry's New York Barissa 1920-luvulla, ja muutti sieltä New Yorkiin 1934 vieden reseptin mukanaan. New Yorkin versioon hän lisäsi enemmän mausteita.

Drinkin nimen alkuperästä ei olla yksimielisiä. Nimi "Bloody Mary" on yhdistetty useisiin historiallisiin henkilöihin – joista Englannin kuningatar Maria I lienee tunnetuin – ja kansantaruihin. Jotkut uskovat drinkin olevan nimetty näyttelijä Mary Pickfordin mukaan, jotkut taas chicagolaisbaari Bucket of Bloodissa työskennelleen Mary-nimisen tarjoilijan mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]