Black Night

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Black Night”
Deep Purple
Singlen ”Black Night” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Deep Purple in Rock
 Julkaistu 5. kesäkuuta 1970
 Tuottaja(t) Deep Purple
 Tyylilaji hard rock, heavy metal
 Kesto 03.28
 Levy-yhtiö Harvest Records
Deep Purplen muut singlet
River Deep – Mountain High
1969
”Black Night”
1970
Strange Kind of Woman[1]
1971

Black Night on brittiläisen hard rock -yhtye Deep Purplen kappale ja single albumilta In Rock. Tosin kappale sisältyi vain muutamien valtioiden versioille. Levy-yhtiö halusi levyltä singlen, ja ”Black Night” syntyikin melko nopeasti. Se ylsi brittien singlelistalla sijalle 2,[1] ja on julkaistu myöhemminkin In Rockin uusintapainoksilla. B-puolena oli versiosta riippuen ”Living Wreck” tai ”Speed King”. Kummatkin julkaistiin In Rock -albumilla.[2]

Kappaleen synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun In Rock oli saatu valmiiksi, EMI pyysi yhtyeeltä singleä promotoidakseen levyä. Vietettyään kuusi tuntia ilman inspiraatiota, yhtye meni läheiseen pubiin ja joi itsensä humalaan. Blackmore alkoi soittaa riffiä, joka oli hyvin samanlainen kuin kitaristi James Burtonin riffi Ricky Nelsonin vuoden 1962 rocklevytyksessä vanhasta George Gershwinin standardissa ”Summertime”. Ian Gillan ja Roger Glover tulivat sanoitusten kanssa: ”Lainasimme nimen vanhan Arthur Alexanderin biisin sanoituksista. Varastimme tempon Canned Heatilta.”

Liveversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Black Night” mursi tiensä settilistaan heti julkaisunsa jälkeen. Kun Gillan ja Glover lähtivät 1973, kappaletta ei soitettu aikoihin kokonaan. Blackmore tosin soitti pätkiä kappaleesta soolonumeroidensa aikana. Vasta, kun Purplen Mark II- kokoonpano teki paluun 1984, kappale palasi setteihin. Monet näistä liveperformansseista ovat päässeet Purplen livealbumeille.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Deep Purple, UK singles and EPs 1968-1980 deep-purple.net. Viitattu 23.7. 2015. (englanniksi)
  2. Deep Purple in Rock allmusic.com. Viitattu 23.7. 2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]