Koordinaatit: 48°6′N, 9°47′E

Biberach an der Riß

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Biberach an der Riß
vaakuna
vaakuna

Biberach an der Riß

Koordinaatit: 48°6′N, 9°47′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Hallintopiiri Tübingen
Piirikunta Biberach
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 72,17[1] km²
Korkeus 533 m
Väkiluku (30.6.2022) 33 923[2]
 – Väestötiheys 470 as./km²

St. Martinin kirkko
Biberachin aasi

Biberach an der Riß (Biberach an der Riss) on kaupunki Baden-Württembergin osavaltion kaakkoisosassa Saksassa. Se on samannimisen piirikunnan hallinnollinen keskus. Biberach sijaitsee Tonavan ja Bodenjärven välissä Ylä-Schwabenin alueella Riss-joen molemmin puolin. Naapurikunnat pohjoisesta myötäpäivään ovat Warthausen, Ochsenhausen, Ummendorf, Hochdorf, Ingoldingen, Mittelbiberach, Bad Schussenried, Oggelshausen, Tiefenbach ja Attenweiler.

Kaupungissa oli 33 923 asukasta kesäkuun 2022 lopussa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin kirjallinen maininta Biberachista on vuodelta 1083 ja 1281 siitä tuli vapaa keisarinkaupunki (saks. Freie Reichsstadt).[3] Päinvastoin kuin muut keisarinkaupungit, Biberach ei kyennyt laajentamaan aluettaan järin suureksi. Puuvillasta tuli keskeinen osa kaupungin taloutta 1300-luvulla. Siitä jalostettuja tuotteita vietiin kaikkialle Eurooppaan. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana Ruotsin joukot valloittivat kaupungin kahteen otteeseen. Kaupungin väkiluku oli tuolloin noin 2 500. Westfalenin rauhassa 1648 Biberachissa, kuten Ravensburgissa, Augsburgissa ja Dinkelsbühlissä, jaettiin virat tasan katolisten ja protestanttien kesken. Tästä tasajaosta tuli loppu vasta 1802, kun Biberach liitettiin lyhyeksi aikaa Badeniin. Vuonna 1806 se vaihdettiin Villingenin kaupunkiin, joka puolestaan oli kuulunut Württembergiin.

Toisen maailmansodan aikana Biberachissa oli sotavankileiri, jossa menehtyi 146 Neuvostoliiton sotilasta syyskuuhun 1942 mennessä. Sen jälkeen sinne internoitiin siviilejä muun muassa brittiläisiltä Guernseyn ja Jerseyn kanaalisaarilta, sekä sodan lopussa vielä joitakin satoja juutalaisia. Nykyisin Guernsey on yksi Biberachin ystävyyskaupungeista. Viimeisenä sotavuonna, ennen kuin Ranskan joukot valtasivat kaupungin, Biberachin kantakaupunki vahingoittui ilmapommituksissa. Sodan jälkeen kaupunki laajeni kuntaliitoksissa. Väkiluku kasvoi vuoden 1950 noin 15 000 asukkaasta lähes 30 000 asukkaaseen vuonna 1975. Tämän jälkeen väestömäärä supistui hieman, mutta kääntyi jälleen nousuun 1990-luvulla.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biberachissa on muun muassa hammaslääketieteellisiä tuotteita kehittävän ja valmistavan Kavo Dentalin (Kaltenbach & Voigt) pääkonttori. Lääkeyhtiö Boehringer Ingelheimilla (liikevaihto 10 574 miljoonaa euroa vuonna 2006) on toimipaikka Biberachissa. Kaupungissa toimii myös sveitsiläinen Liebherr, jonka nimi on tullut tutuksi isoista työkoneistaan. Biberachin oppilaitoksiin lukeutuu muun muassa valtiollinen rakennusalan korkeakoulu Hochschule für Bauwesen und Wirtschaft Biberach (Hochschule Biberach).

Biberach sijaitsee valtateiden B 30 (UlmFriedrichshafen), B 312 (StuttgartBerkheim) ja B 465 risteyksessä. Moottoritie A 7 kulkee kaupungin läheltä (Hittistettenin risteys). Rautatielinja Ulm–Friedrichshafen kulkee kaupungin halki kaksirataisena, mutta sähköistämättömänä. Juna IC 118 (InnsbruckDortmund) on pysähtynyt Biberach (Riß) -rautatieasemalla vuodesta 2003. Biberachissa on pienkoneille tarkoitettu lentokenttä Flugplatz Biberach a.d. Riss, joka sijaitsee vain 1,8 km luoteeseen kaupungin keskustasta.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa vuosina 1337–1366 rakennettu goottilaistyylinen kirkko St. Martin. Hospital zum heiligen Geist -sairaala on vanhankaupungin suurin rakennuskokonaisuus. Nykyisin siinä toimii museo Braith-Mali-Museum. Ulmer Tor vuodelta 1365 on kaupungin viimeinen keskiajalta säilynyt torialue.

Biberacher Schützenfest on perinteinen vuosittainen tapahtuma eritoten lapsille. Tapahtuma alkaa heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja kestää yhdeksän vuorokautta. Nimen Schützenfest pohjana on verbi schützen, suojella. Festivaali on eräänlainen rauhanjuhla, johon liittyy toive, että kaupunki säästyisi sodilta tulevaisuudessa. Vuosittainen Christkindlesmarkt -joulutapahtuma kestää kuusitoista vuorokautta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli kuudentuhannen jäsenen Turngemeinde Biberach 1847 e. V. on alueensa suurimpia urheiluseuroja. Urheilulajeja on 27, esimerkiksi yleisurheilu, shakki, tennis, taekwondo sekä amerikkalainen jalkapallo. Joka vuosi pääsiäisen aikaan Biberachissa järjestetään kansainvälinen IBOT -käsipalloturnaus nuorille.

Biberachin kuuluisuuksia ovat muun muassa säveltäjä Justin Heinrich Knecht, näyttelijä Friedich Kaiser, arkkitehdit Konrad Dollinger ja Hugo Häring sekä piirtäjä Romane Holderried Kaesdorf.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zahlen, Daten, Fakten Stadt Biberach. Viitattu 10.5.2023. (saksaksi)
  2. a b Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2022 (PDF) (s. 15) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 10.5.2023. (saksaksi)
  3. Stadtchronik Biberach-Riss. Viitattu 26.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Biberach an der Riß.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Biberach an der Riß