Besoaarivuohi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Besoaarivuohi
Eläintarhassa kuvattu besoaarivuohi
Eläintarhassa kuvattu besoaarivuohi
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Onttosarviset Bovidae
Alaheimo: Vuohieläimet Caprinae
Suku: Capra
Laji: hircus
Kaksiosainen nimi

Capra hircus
Linnaeus, 1758[2]

Synonyymit
  • Capra aegagrus Erxleben, 1777[1]
Alalajit [2]
Katso myös

  Besoaarivuohi Wikispeciesissä
  Besoaarivuohi Commonsissa

Besoaarivuohi eli villivuohi [3] on vuohieläin ja kesyvuohien villi kantamuoto, joka elää Euraasiassa alueella, joka ulottuu Anatoliasta ja Kaukaasiasta aina Afganistaniin ja Pakistaniin saakka.[1] Villi- ja kesyvuohien tieteellisistä nimistä ja luokituksesta ei olla yksimielisiä: eräät tutkijat katsovat, että besoaarivuohi (Capra aegagrus) ja kesyvuohi (Capra hircus) olisivat kaksi erillistä lajia.[1] Toiset puolestaan lukevat ne saman Capra hircus-lajin alalajeiksi Capra hircus aegagrus ja Capra hircus hircus.[2][3] Kolmannen näkemyksen mukaan villi- ja kesyvuohet olisivat samaa lajia, mutta lajin nimi olisikin Capra aegagrus;[1][4] tällöin besoaarivuohen tieteellinen nimi olisi Capra aegagrus aegagrus ja kesyvuohen Capra aegagrus hircus.

Osa tunnetuista villinä elävistä vuohista ei ole alkuperäisiä besoaarivuohia, vaan villiintyneitä kesyvuohia.[1] Pohjoisimmillaan tällaisia villiintyneitä kesyvuohia elää Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britteinsaarilla[2] Irlannissa, Walesin vuoristoissa ja Skotlannissa.

Alkuperäisten luonnonvaraisten besoaarivuohien kanta on vuoden 2020 arvion mukaan vakaa. Laji luokitellaan silmälläpidettäväksi, mutta aikaisemmin sitä pidettiin vaarantuneena.[1]

Besoaarivuohien luonnollisissa laumoissa on parhaimmillaan jopa 500 yksilöä. Aikuisten yksilöiden paino vaihtelee 25–95 kilon välillä. Vuoristoissa ne voivat elää jopa 4 200 metrin korkeudella merenpinnasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Weinberg, P. & Ambarli, H.: Capra aegagrus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.7.2020. (englanniksi)
  2. a b c d Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Capra hircus Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 19.10.2011. (englanniksi)
  3. a b Haku nimistöluettelosta Hatikka. 3.3.2006. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Arkistoitu 18.10.2011. Viitattu 19.10.2011. (hakusanalla "Capra hircus")
  4. Biologian taksonomian perusteita: Kotieläinten nimet Jukka Korpela. Luettu 19.10.2011
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.