Benjamin Spock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benjamin Spock vuonna 1976

Benjamin McLane Spock (2. toukokuuta 1903 New Haven, Connecticut15. maaliskuuta 1998 La Jolla, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen lastenlääkäri ja -psykologi sekä soudun olympiavoittaja, poliitikko ja aktivisti.

Spock opiskeli Yalen yliopistossa. Hän kuului joukkueeseen, joka voitti miesten soudun kultaa vuoden 1924 kesäolympialaisissa Pariisissa.

Spock jatkoi opintojaan Columbian yliopiston College of Physicians and Surgeonsissa, valmistui ensimmäisenä luokastaan vuonna 1929 ja syventyi edelleen lastentautioppiin sekä psykiatriaan. Hänen julkaisunsa Baby and Child Care (1945) osoittautui kansainväliseksi menestysteokseksi, ja suomeksi nimellä Järkevää lastenhoitoa se on ilmestynyt monena painoksena, viimeksi 2003.

Spock tuli myöhemmin tunnetuksi Vietnamin sodan vastaisista toimistaan. Hän oli People's Partyn ehdokkaana vuoden 1972 presidentinvaaleissa. Hän kuoli syöpään Kaliforniassa 94 vuoden ikäisenä vuonna 1998.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elämäniloinen perhe. Opas onnelliseen perhe-elämään, Karisto, 1968 (alkuteos: Problems of parents)
  • Järkevää lastenhoitoa, Otava 2003 (aiemmin nimillä: Lastenhoitokirja ja Tervettä järkeä lastenhoitoon, alkuteos: Baby and Child Care)
  • Tytöt ja pojat. Tietoa teini-ikäisille ja heidän vanhemmilleen, 1971 (alkuteos: A teenager’s guide to life and love)
  • Vanhemmuus, WSOY, 1990 (alkuteos: Dr. Spock on Parenting)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.