Benjamin Spock

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Benjamin Spock

Benjamin McLane Spock (2. toukokuuta 190315. maaliskuuta 1998) oli yhdysvaltalainen lastenlääkäri ja -psykologi sekä soutaja, poliitikko ja aktivisti.

Spock syntyi New Havenissa, Connecticutissa, ja opiskeli Yalen yliopistossa. Hän kuului joukkueeseen, joka voitti miesten soudun kultaa vuoden 1924 kesäolympialaisissa Pariisissa.

Spock jatkoi opintojaan Columbian yliopiston College of Physicians and Surgeonsissa, valmistui ensimmäisenä luokastaan vuonna 1929 ja syventyi edelleen lastentautioppiin sekä psykiatriaan. Hänen julkaisunsa Baby and Child Care (1945) osoittautui kansainväliseksi menestysteokseksi, ja suomeksi nimellä Järkevää lastenhoitoa se on ilmestynyt monena painoksena, viimeksi 2003.

Spock tuli myöhemmin tunnetuksi Vietnamin sodan vastaisista toimistaan. Hän oli People's Partyn ehdokkaana vuoden 1972 presidentinvaaleissa. Hän kuoli syöpään Kalifornian La Jollassa 94 vuoden ikäisenä.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elämäniloinen perhe. Opas onnelliseen perhe-elämään, Karisto, 1968 (alkuteos: Problems of parents)
  • Järkevää lastenhoitoa, Otava 2003 (aiemmin nimillä: Lastenhoitokirja ja Tervettä järkeä lastenhoitoon, alkuteos: Baby and Child Care)
  • Tytöt ja pojat. Tietoa teini-ikäisille ja heidän vanhemmilleen, 1971 (alkuteos: A teenager’s guide to life and love)
  • Vanhemmuus, WSOY, 1990 (alkuteos: Dr. Spock on Parenting)
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.