Benedetto Santapaola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Benedetto Santapaola (4. kesäkuuta 1938) tunnettu usein myös nimellä don Nitto Santapaola oli aikanaan Sisilian Cosa Nostran Catanian alueen merkittävin mafiajohtaja ja Cosa Nostran entisen päälliköiden päällikön Salvatore "Toto" Riinan luottomies. Santapaola tuomittiin vuosina 1998 ja 2001 useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin murhien suunnitteluista ja tilauksista.

Köyhistä oloista lähtöisin ollut Santapaola nousi nopeasti Cosa Nostran hierarkiassa ja työskenneltyään Giuseppe "Pippo" Calderonen alaisuudessa hän pääsi myös Corleonen johtajasuvun suosioon, koska Corleonen suku näki Santapaolassa korvaajan vallanhaluiselle ja epäluotettavalle Calderonelle. Calderonen kuoltua Toto Riinan murhakäskystä vuonna 1978 Santapaola nousikin Catanian mafian johtoon ja vahvisti ensitöikseen järjestönsä suhteita corleonelaisiin ja omia suhteitaan Salvatore Riinaan. Santapaola hallitsi Catanian mafiaa kaikkiaan 15 vuoden ajan rautaisin ottein syyllistyen vähintään salaliittoihin ja useiden murhien suunnitteluun ja tilaukseen.

Santapaola pidätettiin vuonna 1993 Catanian ulkopuolelta 11 vuoden etsinnän jälkeen ja tuomittiin vuosina 1998 ja 2001 tuomari Giovanni Falconen, tuomari Paolo Borsellinon, karabinieerien kenraalin Carlo Alberto dalla Chiesan ja toimittaja Giuseppe Favan murhien suunnitteluun ja tilaukseen osallistumisesta neljään elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tuomiotkaan eivät estäneet Santapaolaa, sillä hänen uskotaan johtaneen perheensä avustuksella järjestönsä toimintaa vielä vuosia vankilastakin käsin, vaikka julkisesti järjestön johdossa olikin Santapaolan poika Vincenzo Santapaola.

Catanian poliittisessa elämässä taustalla vaikuttanut Santapaola tunsi Cosa Nostrasta valtion todistajiksi kääntyneiden mafiatodistajien mukaan läheisesti myös mafiayhteyksistä syytetyn ja osittain tuomitun Italian seitsenkertaisen pääministerin Giulio Andreottin.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.