Salvatore Riina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Salvatore "Totò" Riina (s. 16. marraskuuta 1930, Corleone) on sisilialainen mafioso, joka toimi Cosa Nostran ja sen neuvoston johtajana vuosina 1982–1993. Ennen tätä hän johti Corleonesin ("corleonelaiset") perhettä.

Lisänimillä "La Bestia" (Peto), Totò u Cùrtu (sisil.) (Lyhyt-Toto) ja "La Belva" (ital.) (Lyhyt) tunnettua Riinaa pidetään koko maailman italialaisen mafian yhtenä verisimpänä capona. Omakätisesti hänen arvellaan surmanneen 40 henkilöä, mutta hänen määräämänsä murhat lasketaan sadoissa.

Riina muistetaan myös siitä, että hän oli ensimmäinen Cosa Nostran johtaja, joka hyökkäsi avoimesti ja rajusti Italian valtiota sekä sen järjestelmää vastaan. Riina toteutti muun muassa mafian vastaisten syyttäjien Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon sekä Sisilian prefektin, kenraali Carlo Alberto Dalla Chiesan murhat.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienen corleonelaisen perheen mafian huipulle nostanut Riina kävi 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa verisen kamppailun sekä muita mafiosoja että viranomaisia vastaan. Rikollisuransa aikana hänen on uskottu murhanneen noin 40 ihmistä itse ja murhauttaneen tuhatkunta ihmistä. Tunnetuimpiin Riinan murhauttamiin henkilöihin kuuluvat Punaiset prikaatit kukistanut karabinieerikenraali Carlo Alberto Dalla Chiesa 1982 sekä mafiaa tutkineet tuomarit Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino vuonna 1992. Murhattuihin mafiosoihin kuului mm. vaikutusvaltainen päällikkö Stefano Bontade sekä Salvatore Inzerillo.

Riina pidätettiin Palermossa 15. tammikuuta 1993. Hänet tuomittiin elinkautiseen yli sadasta murhasta. Riinalta takavarikoitiin yli sata miljoonaa dollaria, jotka lienevät kuitenkin vain pieni osa hänen koko omaisuudestaan. Cosa Nostran seuraava päälliköiden päällikkö oli Bernardo Provenzano, Riinan ystävä, joka pidätettiin 2006.

Salvatore Riinasta on tehty kuusiosainen minisarja nimeltä Corleone (Il capo dei capi). Suomessa sarjan on esittänyt MTV3 12-osaisena.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.