Bellinin akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Outi Heiskanen ja Mirja Airas. Bellinin Akatemian tutkimusretki Par-Khis ja Par-Iskmenin hikoiluluolille. Kuvankaappaus.

Bellinin akatemia on taiteilijaryhmänäkin tunnettu yksityinen taideakatemia, jonka taiteilija Outi Heiskanen ja Mirja Airas perustivat. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuului muun muassa Lotta Määttänen, Hannu Väisänen, Riitta Åkerstedt, Lea Sanna Karlsson-Sutisna, Kalevi Liski, Dan Palmgren, Pekka Nevalainen. Ryhmän toiminta alkoi 1970-luvulla ja oli vilkasta myös 1980-luvulla.[1] Myöhemmin se toimi nimellä Bellinin akatemian harjoitushuone. Akatemia on tehnyt performansseja mm. Taideyliopiston kuvataideakatemian ensimmäisessa promootio juhlassa. [2]

Ryhmä teki kirjallisia maalauksia, sekoitti aktioissaan taidelajien rajoja; se perusti työnsä poikkikulttuurisille ja myyttisille aineksille. Se tuotti improvisoituja happeningejä teatterinomaisin keinoin.[3] Bellinin-akatemia toimi Katajannokalla. Se esitteli kirjastonsa Helsingin Taidehallin studiossa keväällä 1985. Ryhmä järjesti 1985 oululaisten arkkitehtiopiskelijoiden kanssa viisisataa kirjaa käsittäneen katutapahtuman.[4]. Akatemialle on nimetty toimitilat myös Lallukan taiteilijakodissa.

Akatemian julkaisusarjan nimi oli Bellinin akatemian julkaisuja. Sen numero 2 oli Outi Heiskasen Korttitalo (1980). Akatemian rinnalla toimi myös performanssiryhmä Record Singers.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kiasma.fi Pop
  2. Beata Joutsen: Tohtorintutkinto Bellinin akatemiassa Kuvataideakatemian ensimmäiseen promootiojuhlaan Ravintola Pörssissä kesällä 2006
  3. Inkamaija Iitiä: Käsitteellisestä ruumiilliseen, sitaatiosta paikkaan – maalaustaide ja nykytaiteen historia, väitöskirja.
  4. RikArt
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.