Bassaminkaijamahonki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bassaminkaijamahonki
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Mahonkikasvit Meliaceae
Suku: Kaijamahongit Khaya
Laji: ivorensis
Kaksiosainen nimi
Khaya ivorensis
A.Chev.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Bassaminkaijamahonki Wikispeciesissä

Bassaminkaijamahonki[2] (Khaya ivorensis) on Afrikassa kasvava kaijamahonkien sukuun ja mahonkikasvien heimoon kuuluva puu. IUCN-luokituksen mukaan bassaminkaijamahonki on vaarantunut laji.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassaminkaijamahonki on suuri ja komea puu joka kasvaa noin 50 metriä korkeaksi ja 200 cm:n paksuiseksi. Puu on oksaton 30 metrin korkeuteen saakka, ja sillä on mahtavat 1,5 metrin korkuiset lankkujuuret. Kuori on tummanruskeaa, harmaata tai mustaa ja siinä on kuoriutuneita uurteita. Kuori irtoaa suomuina joiden kohdalle jää punertavia läikkiä.

Puuaines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassaminkaijamahongin puuaines muistuttaa aitoja mahonkeja (karibianaitomahonki, amerikanaitomahonki) eniten. Puuaines on keskikovaa, melko kevyttä ja tasarakenteista mutta vain heikosti vastasyistä. Sydän ja -pintapuu on helppo erottaa toisistaan. Pintapuu on ohut ja kermanvärinen. Sydänpuu on vaalean punaisenruskea mutta tummuu ilman vaikutuksesta voimakkaasti. Putkilot ja ydinsäteet ovat selvästi nähtävissä. Sydänpuu on kestävää hyönteis- ja sienituhoja vastaan.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassaminkaijamahonki kasvaa Länsi-Afrikan ainavihreissä sademetsissä Liberiassa, Norsunluurannikossa, Ghanassa, Togossa, Nigeriassa ja Kamerunissa yksinään tai ryhmissä.

Käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassaminkaijamahongin puuaines on joka suhteessa helposti ja hyvin työstettävissä. Sitä on helppo halkaista, sahata ja höylätä. Sorvaus ja kiillotus onnistuvat myös helposti. Liima-, naula- ja ruuviliitokset onnistuvat erinomaisesti ja ovat hyvin pitäviä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassaminkaijamahonkia käytetään huonekaluihin, veneisiin, sorvaustuotteisiin, viilutuksiin ja sisustamiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bassaminkaijamahonki

  1. Khaya ivorensis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. ONKI, Kassu: Khaya ivorensis Viitattu 18.7.2012.