Barysentrinen koordinaatti (tähtitiede)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurinkokunnan massakeskipisteen liike suhteessa Aurinkoon

Barysentrinen koordinaatti viittaa tähtitieteessä koordinaatistoon, jonka origo on kahden tai useamman tähden tai planeetan massakeskipisteessä.

Aurinkokunnan barysentrinen massakeskipiste on aina lähellä aurinkoa. Sen liike riippuu lähinnä suurten planeettojen (Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus) sijainneista radoillaan. Mikäli suuret planeetat ovat suunnilleen samalla puolella Aurinkoa, niin niiden yhteisvaikutus tuo massakeskipisteen Auringon pinnan ulkopuolelle.

Syyskuusta 2006 huhtikuuhun 2010 massakeskipiste on Auringon pinnan ulkopuolella. Huhtikuusta 2010 heinäkuuhun 2016 se on puolestaan Auringon sisällä.

Vastaavasti Maalla ja Kuulla on yhteinen massakeskipiste, joka sijaitsee aina Maan sisällä runsaan 1000 kilometrin syvyydessä. Sanotaan, että Maan rata Auringon ympäri on ellipsi, mutta oikeasti tuota ellipsiä pitkin kulkee Maan ja Kuun yhteinen massakeskipiste ja Maan keskipiste on Kuun vaiheiden mukaan joko tuon ellipsin sisäpuolella (täyden kuun aikaan) tai ulkopuolella (uuden kuun aikaan).

Laskettaessa esimerkiksi luotaimien ratoja aurinkokunnan sisällä käytetään yleensä aurinkokeskisiä koordinaatteja, mutta tilanne muuttuu, kun ollaan selvästi kauempana kuin suuret planeetat. Silloin voidaan viitata aurinkokunnan massakeskipisteeseen.

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.