Banco Ambrosiano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roberto Calvi.

Banco Ambrosiano oli italialainen pankki, jonka toiminta kaatui 1982. Pankin epäonnistumisen keskeisinä tekijöinä olivat pankin puheenjohtaja Roberto Calvi ja hänen jäsenyytensä laittomassa vapaamuurariloosi P2:ssa. Calvista usein käytettiin nimitystä 'jumalan pankkiiri' ("God's Banker"), hänen läheisten yhteyksiensä vuoksi Vatikaaniin. Calvi löydettiin kuolleena hirttosilmukassa Blackfriars Bridge-sillalla Lontoossa kesäkuussa 1982.

Pankin nimi tulee katolisesta pyhimys Ambrosiuksesta.

Vatikaanin pankki oli Banco Ambrosianon pääosakkeenomistaja. ja paavi Johannes Paavali I:n kuoleman on huhuttu liittyvän Ambrosiano-skandaaliin, antaen yhden alajuonista Kummisetä III:een. Vatikaanin pankkia syytettiin myös contrien ja Puolan Solidaarisuus-liikkeen tukemisesta Banco Ambrosianon kautta.

Vuonna 1978 Italian pankki teki raportin Banco Ambrosianosta, ja se johti rikostutkintaan. Pian senjälkeen kuitenkin asiaa tutkiva Alessandrini, joutui vasemmistoterroristiryhmän tappamaksi. Myös Italian pankin Banco Ambrosianoa tutkivan virkailijan Mario Sarcinellin tutkimuksille tuli loppu hänen joutuessaan vankilaan, syytteiden paljastuessa myöhemmin aiheettomiksi.

Vuonna 1981 poliisi teki ratsian vapaamuurariloosi P2:n toimistoon, jotta saisivat kiinni Licio Gellin, ja he löysivät lisätoditeita Roberto Calvia vastaan. Calvi joutui vankeuteen, oikeuteen ja tuomittiin 4 vuodeksi vankeuteen. Kuitenkin hän pääsi vapaalle jalalle, ja piti asemansa pankissa.

Vuonna 1982 Calvi pakeni maasta väärän passin turvin, ja Italian pankki otti pankin haltuunsa. Calvin sihteeri hyppäsi ikkunasta menettäen henkensä. Calvi löytyi myöhemmin kuolleena Lontoosta.

Huhtikuussa 1992 tuomittiin Milanon oikeudessa 33 henkilöä petoksista liittyen Banco Ambrosianon toiminnan romahdukseen.

Clearstream-skandaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banco Ambrosiano on myös liitetty Clearstream-skandaaliin. Clearstreamin 48-vuotias johtaja Gérard Soisson, löydettiin yllättäen kuolleena 2 kk ennen Banco Ambrosianon skandaalin tuloa julkisuuteen. Clearstreamistä toukokuussa 1983 erotettu Ernest Backes, joka oli Clearstreamin johtavia henkilöitä, on sanonut että hänet erotettiin koska hän tiesi liikaa Banco Ambrosiano-skandaalista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • pagina12.com.ar/1998/98-12/98-12-14/pag03.htm
  • "Court Convicts Financier, 23 Others in Billion-Dollar Failure of Italian Bank," Rocky Mountains News, April 17, 1992
  • "High court overturns conviction of Olivetti chairman in bank collapse," Associated Press, April 22, 1998
  • "Former Italian premier indicted in bank scandal", The Tampa Tribune, May 13, 1994
  • "Top Italian fugitive Licio Gelli arrested in France," Associated Press, September 10, 1998
  • princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Banco_Ambrosiano.html
  • thirdworldtraveler.com/Banks/Explosive_Revelations.html