Clearstream-skandaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Clearstream-skandaali on pankkialan yritys Clearstreamin toimintaan liittynyt kohu. Kansainvälisen arvopaperikaupan selvityskeskus Clearstream on osa Deutsche Börseä. Clearstream muodostettiin Cedel Internationalista ja Deutsche Börse Clearingista tammikuussa 2000.

Clearstream-skandaali sai alkunsa vuonna 2001.

Clearstreamin johtajan ero ja tutkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

André Lussi erotettiin 15. toukokuunta 2001 Clearstreamin johtajan paikalta, ja 31. joulukuuta 2001 hän erosi yhtiöstä. Häntä vastaan avattiin tutkinta helmikuussa 2004 syytteinä muun muassa rahanpesu ja petos. Vuosien tutkimusten jälkeen kaikki syytteet Lussia vastaan todettiin aiheettomiksi ja oikeusjutut hylättiin.

Mediakohu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittaja Denis Robert ja Cedelin aiempi johtaja Ernest Backes julkaisivat vuonna 2001 kirjan Revelations, jossa he väittivät Clearstreamillä olleen pääosa mustanpörssin taloudessa. Business Week-lehden mukaan he väittivät sen esimerkiksi olleen mukana rahanpesussa satojen pankkien kanssa ja sillä "olevan satoja luottamuksellisia tilejä pankeille, mikä mahdollistaa salaisen rahansiirron".

Denis Robert syytti useissa haastatteluissa ranskalaista Le Monde -lehteä kirjansa syrjimisestä ja vihjaisi, että syy sensurointiin oli Le Monden ja Deutsche Börsen (joka nyt omistaa Clearstreamin kokonaan) taloudelliset kytkökset.

Denis Robert todettiin syylliseksi herjaukseen ja tuomittiin Clearstreamin kuvaamisesta valtavana rahanpesuna, isojen pankkien, Shell-yhtiöiden ja järjestäytyneen rikollisuuden käyttämänä. (Paris Court of Appeal, 16, October 2008, 18 December 2008, Tribunal correctionnel de Bordeaux, June 2008). Cour de Cassationin vapautti j'met kaikista syytteistä helmikuussa 2011.

20 Minutes -ohjelma kertoi huhtikuussa 2006, että MEP Paul van Buitenen oli toukokuussa 2005 kauhistellut EU-komissaari Frits Bolkesteinin suhteita kahteen yhtiöön joilla on Clearstream-tilejä, Menatepiin ja brittiläis-hollantilaiseen öljy-yhtiöön Shelliin. Van Buitenen vaati selvitystä Euroopan komissiolta ja parlamentaarisen tutkinnan aloittamista. Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vastasi, "etteivät nämä tiedot tuo mitään uusia kysymyksiä".

Sarkozy ja Clearstream[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clearstream-skandaali tuhosi Ranskan pääministeri Villepinin mahdollisuudet vuoden 2007 presidentinvaaleihin. Kesällä 2004 nimetön kirje syytti Sarkozyta kahden miljardin euron lahjusrahojen säilyttämisestä luxemburgilaisessa Clearstream-pankissa. Syytökset osoittautuivat pian vääriksi, mutta huhtikuussa Le Monde julkisti tiedustelupalvelun eläkkeelle jääneen kenraali Philippe Rondotin todistuksen, jonka mukaan De Villepin oli presidentti Chiracin määräyksestä käskenyt kaivaa esiin Sarkozyn mainetta leimaavia asioita.

Pankkeja joilla tilejä Clearstreamissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]