Bakteeriplankton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SYBR green -värjätty vesinäyte mikroskoopissa. Suuret kohteet ovat bakteereja, pienet viruksia

Bakteeriplankton tarkoittaa vedessä eläviä bakteereita, jotka eivät ole kiinnittyneet mihinkään. Toisin sanoen planktonisesti elävä organismi kelluu vesiympäristössä. Organismit kelluvat vedessä kaasuvesikkelien avulla.

Planktonisesti elävien bakteereiden koko on pääasiassa 0,2–2,0 mikrometriä (µm), mutta joidenkin koko voi olla jopa 5 µm. Planktonisesti eläviä bakteereita on sekä merivedessä että makeissa vesissä. Bakteerisoluja on keskimäärin 1030 solua millilitrassa merivettä lähde?, kun taas järvissä ja muissa makeissa vesistöissä soluja on noin kymmenkertainen määrä.

Bakteeriplankton voidaan jakaa yhteyttäviin syanobakteereihin ja toisenvaraisiin bakteereihin.

Suurempi eläinplankton saalistaa bakteeriplanktonia ravinnokseen. Bakteeriplanktonin määrää ja koostumusta säätelevät myös virukset eli bakteriofagit sekä ympäristön olosuhteet, kuten lämpötila, hapen määrä, happamuus ja ravinteiden saanti.

  • Madigan, Michael et al.: Brock Biology of Microorganisms, s. 89–91. San Francisco: Pearson Benjamin Cummings, 2009. ISBN 0-321-53615-0. (englanniksi)
  • Wetzel, Robert G.: ”15, 17”, Limnology: Lake and River Ecosystems. California: Academic Press, 2001. ISBN 0-12-744760-1. (englanniksi)
  • David L. Kirchman (toim.): Microbial Ecology of the Oceans. New Jersey, USA: John Wiley & Sons Inc., 2008. ISBN 978-0-470-04344-8. (englanniksi)
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.